«Όπως έπεσαν οι δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, έτσι θα πέσει σύντομα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ και, σχολιάζοντας

τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, είπε πως ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός από εκλογές, που διεξήχθησαν πριν από τη λήξη της τετραετίας. 

«Δεν ανυπομονούμε να βρεθούμε στην εξουσία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως οι εκλογές και η αλλαγή στην κυβέρνηση είναι όρος για την επιβίωση των χαμηλά εισοδηματικά στρωμάτων και την κυριαρχία της χώρας. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε «απόλυτη πλειοψηφία» στη Βουλή, υποστήριξε και τόνισε πως θα βρεθούν δυνάμεις που θα στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και στην κυβέρνηση αυτή δεν θα αξιοποιηθούν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι έχει ήδη υπογράψει τη λήψη νέων μέτρων και παρατήρησε: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Σαμαρά. Από αντιμνημονιακός έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών».

Για τις δημοτικές εκλογές είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες, «οι υποψήφιοι δεν θα είναι σώνει και καλά κομματικά στελέχη» και πως όσοι υποστηρίξει θα είναι στον δεύτερο γύρο.

Θα επανεξετάσω τη συμφωνία για την ΕΥΑΘ

Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επανεξετάσει «μία προς μία τις εκποιήσεις». Δήλωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και τα νομικά μέσα, αλλά και το ηθικό έρεισμα ώστε να ακυρώσει συμφωνίες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και παρατήρησε ότι «όπου υπηρξε ιδιωτικοποίηση του νερού υπήρξε μεγάλη αύξηση των τιμολογίων και κυρίως κίνδυνος για τη δημοσια υγεία».

«Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια»

Σε ερώτηση για το αν φοβάται μήπως δεν μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις του και βρεθεί στην ίδια θέση, που βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα εκπληρώσει αυτά που λέει. «Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια», συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που, όπως είπε, δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αναγνώρισε ότι ο κόσμος είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «κάηκε στον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι» και ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν αυστηρά.

«Επικοινωνιακές στοχεύσεις»

Σε αναφορά δημοσιογράφου για τις συζητήσεις που προκάλεσε η εμφάνισή του με πουκάμισο γνωστής μάρκας κατά την πορεία των συνδικάτων στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το τι μάρκα πουκάμισο φοράμε». Παρατήρησε πάντως ότι η συζήτηση που γίνεται σε μια μερίδα των ΜΜΕ «δείχνει μία αγωνία να διαμορφώσουν -με τετοιου είδους δευτερεύουσας σημασίας γεγονότα- ένα κλίμα που απαντά σε επικοινωνιακές στοχεύσεις».