apth_synenteyxi_diathesimotita_20130920_01.jpg

«Το ΑΠΘ πλήττεται στο πιο ευαίσθητο σημείο του, στο προσωπικό. Χάνουμε και το τελευταίο πλεονέκτημα μας, με την διαθεσιμότητα. Μας τα πήραν όλα. Αν χάσουμε και το προσωπικό μας το πανεπιστήμιο θα καταρρεύσει. Όλα θα γίνουν χειρότερα για το πανεπιστήμιο. Τα πτυχία, οι υπηρεσίες, όλα».

Αυτό  τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο πανεπιστήμιο για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα ανώτατα ιδρύματα.

«Το ΑΠΘ κατάφερε να αντεπεξέλθει των θεσμικών απειλών και της οικονομικής υποβάθμισης και συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στον πατριωτισμό των ανθρώπων του», πρόσθεσε ο κ. Μυλόπουλος.

Ο πρύτανης τόνισε επίσης πως το ΑΠΘ δεν είναι μόνο μαθήματα, αλλά είναι και τα εργαστήρια του, το αγρόκτημα, ο σεισμολογικός σταθμός, οι ανασκαφές, τα δάση του, οι βιβλιοθήκες. «Αυτή η διαθεσιμότητα είναι ξεθεμελίωμα του πανεπιστημίου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει. Στέλνουμε κραυγή αγωνίας προς την πολιτεία, την κοινωνία, πως η ανησυχία μας έχει ξεπεράσει τα όρια», είπε.

Ο κ. Μυλόπουλος δεν δίστασε να πει πως θα παραιτηθεί αυτός και όλοι οι κοσμήτορες και πρυτάνεις του ΑΠΘ σε περίπτωση που προχωρήσει η διαθεσιμότητα καθώς «δεν μπορείς να είσαι στρατηγός χωρίς στρατιώτες. Θα παραιτηθούμε καθώς θα αδυνατούμε να διοικήσουμε το πανεπιστήμιο. Κοσμήτορες χωρίς προσωπικό δεν γίνεται». «Δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης των πρυτάνεων και των κοσμητόρων χωρίς προσωπικό. Δεν θα έχουμε αντικείμενο», πρόσθεσε.

Οι δομές του ΑΠΘ προσφέρουν κοινωνικό έργο

Ενδεικτικά οι ακαδημαϊκές δομές του ΑΠΘ που προσφέρουν κοινωνικό έργο σύμφωνα με την διοίκηση του πανεπιστημίου είναι οι παρακάτω:

• Η Ιατρική Σχολή υποστηρίζει τις πανεπιστημιακές κλινικές στα νοσοκομεία, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, διαθέτει κλινική μεταμοσχεύσεων, διενεργεί τον έλεγχο ποιότητας του νερού, υποστηρίζει τα Κέντρα Υγείας και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποστήριξης των φοιτητών.

• Η Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ είναι το μεγαλύτερο κέντρο οδοντιατρικής περίθαλψης στη Βόρεια Ελλάδα. Το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 περιέθαλψε 7.385 ασθενείς, κυρίως από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

• Ο σεισμολογικός σταθμός του ΑΠΘ έχει 40 περιφερειακούς σταθμούς.

• Η Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας έχει τα πανεπιστημιακά δάση στο Περτούλι και τον Ταξιάρχη, καθώς και το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα.

• Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ με τις πανεπιστημιακές ανασκαφές υποστηρίζει το αρχαιολογικό έργο σε ολόκληρη την Μακεδονία.

«Η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ κάθε χρόνο διαχειρίζεται 60 εκατομμύρια ευρώ από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, δηλαδή τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που παίρνει από το κράτος. Είναι ο μόνος φορέας που χρηματοδοτεί την έρευνα και δημιουργεί κάθε χρόνο 3500 θέσεις εργασίας που λειτουργούν ως φραγμός στο φαινόμενο του brain drain», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος και είπε πως: «Από το κράτος δεν υπάρχει κονδύλι για έρευνα, μόνο αυτό το δικό μας από την επιτροπή ερευνών. Αν φύγουν οι διοικητικοί υπάλληλοι και κλείσει η επιτροπή και αυτόματα πλήττεται και η έρευνα».

«Αν μας πάρουν έστω και ένα άτομο, η διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πως το πανεπιστήμιο δεν θα είναι ίδιο μετά την διαθεσιμότητα. Θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά να περάσει, για να διορθωθεί το λάθος αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση στην παιδεία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μυλόπουλος.

«Εξαφανίζεται εξειδικευμένο προσωπικό»

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος είπε πως οι διοικητικοί υπάλληλοι της Ιατρικής Σχολής είναι εξειδικευμένο προσωπικό και η σχολή προσφέρει κοινωνικό έργο σε συμπολίτες μας. «Αν σταματήσει η λειτουργία της σχολής θα καταρρεύσει το σύστημα. Οι υποδομές μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς διοικητικό προσωπικό».

Ο καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής κ. Αργύρης Πισιώτης τόνισε πως η κλινική του ΑΠΘ δέχεται οικονομικά αδύναμους ασθενείς από όλη την Β. Ελλάδα. «Έχουνε ήδη φύγει πόσα άτομα. Τώρα με την διαθεσιμότητα θα φύγουν δυο άτομα ακόμη. Τι θα απογίνουμε; Με ένα άτομο θα λειτουργήσει όλη η σχολή; Έχουμε 800 ενεργούς φοιτητές σήμερα. Πως θα γίνουν όλα; Δεν μπορώ να το διανοηθώ»!

Όσον αφορά την Κτηνιατρική Σχολή ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως είναι η μοναδική δημόσια κλινική σε όλη τη χώρα και μετά την επέλαση της διαθεσιμότητας δεν θα μπορεί πια να παρέχει τις υπηρεσίες της.

Από τη μεριά του ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Σπύρος Παυλίδης συμπλήρωσε πως «αυτά που λέμε για την διαθεσιμότητα, κάποιοι τα θεωρούν υπερβολικά. Αλλά δυστυχώς δεν είναι» τόνισε και πρόσθεσε «κυριαρχεί αγωνία και φόβος. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε τους υπαλλήλους στα μάτια. Πλήρης θα είναι η αδυναμία λειτουργίας στο τμήμα της σεισμολογίας με την διαθεσιμότητα. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει».

Ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και τόνισε πως το πανεπιστήμιο δεν είναι μια συνηθισμένη υπηρεσία σαν την εφορία για παράδειγμα. «Έχουμε δυο δάση, το αγρόκτημα όπου 600 πολίτες καλλιεργούν υπό την επίβλεψη διοικητικού εξειδικευμένου προσωπικού. Με τη διαθεσιμότητα θα σταματήσει και αυτό».

Ο κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Κωβαίος είπε πως λείπει ήδη προσωπικό από την σχολή του, «δεν έχουμε καν γραμματέα» και ευχήθηκε να μην πραγματοποιηθεί η διαθεσιμότητα γιατί κινδυνεύει η σχολή.

«Το πανεπιστήμιο δεν φοβήθηκε ποτέ την αξιολόγηση»

Ακόμη, όσον αφορά την αξιολόγηση ο κ. Μυλόπουλος τόνισε: «Το πανεπιστήμιο δεν φοβήθηκε ποτέ την αξιολόγηση. Έχουμε ολοκληρώσει την εσωτερική αξιολόγηση και εντός του 2013 ολοκληρώνεται και η εξωτερική αξιολόγηση. Προχωρήσαμε ακόμη και στην αξιολόγηση με τα κριτήρια του Υπουργείου που ήταν προσανατολισμένα εξ αρχής στο προαποφασισμένο συμπέρασμα των 1.500 πλεοναζόντων υπαλλήλων. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν με ελλείψεις στο προσωπικό τους. Ο αριθμός των 1.500 πλεοναζόντων υπαλλήλων είναι αυθαίρετος, ατεκμηρίωτος και επομένως μη αποδεκτός. Κάνουμε έκκληση στη Πολιτεία να αναλογιστεί τις συνέπειες και να μην προχωρήσει στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Η λειτουργία των πανεπιστημίων δεν αφορά μόνο τα ίδια, δεν είναι ένα συντεχνιακό ζήτημα αλλά είναι θέμα ολόκληρης της κοινωνίας. Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι της αξιολόγησης, καμία αξιολόγηση δεν έδειξε πως 1.500 διοικητικοί πρέπει να αποχωρήσουν».

«Ήδη βρισκόμαστε σε συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας μας, από χθες έως και την Δευτέρα 23/9, με απόφαση της Συγκλήτου, ενώ οι εξετάσεις γίνονται κανονικά και εκφράζουμε με αυτήν την αναστολή, την απόλυτη αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη ένταξη διοικητικών υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας».

Ακόμη για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιεί το ΑΠΘ μίλησε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου λέγοντας πως «το όφελος από την ανακάλυψη του πολιτισμού μας μέσω των ανασκαφών είναι τεράστιο. Με τη διαθεσιμότητα θα καταρρεύσει το έργο μας».

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Παντής δήλωσε πως το ΑΠΘ έχει μια μοναδικότητα στις λειτουργίες του και επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο με τα εργαστήρια του. Απεύθυνε έκκληση στην κοινωνία και όχι μόνο, να σώσει το πανεπιστήμιο. «Η λειτουργία του πανεπιστημίου είναι θέμα της κοινωνίας, του κεντρικού δήμου της πόλης, των φορέων της Β. Ελλάδας. Πρέπει να μας προστατέψουν» είπε και πρόσθεσε «το πανεπιστήμιο επιτελεί κοινωνικό, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο». Ο κ. Μυλόπουλος κατέληξε πως αν το κράτος δεν θέλει να έχει η χώρα πανεπιστήμια ας προχωρήσει στη διαθεσιμότητα.


Το κείμενο είναι της Γεωργίας Σκονδράνη από τον Τύπο Θεσσαλονίκης