Στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν από αύριο και στην πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας, που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία τους ενάντια στη διαθεσιμότητα, θα συμμετάσχουν οι
διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Αύριο το πρωί, οι σύλλογοί τους προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στα ιδρύματά τους.


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα στο ΑΠΘ, εκπρόσωποί τους μίλησαν για "προσχηματική" αξιολόγηση δομών, αφού "πρώτα ορίστηκε ο αριθμός των πλεοναζόντων και μετά τα κριτήρια", ενώ πρόσθεσαν ότι το αίτημά τους για "καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση" είναι δίκαιο και ότι "ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, στο ΑΠΘ υπάρχουν 750 διοικητικοί υπάλληλοι για 70.000 φοιτητές, στο ΠΑΜΑΚ 114 για 15.000 φοιτητές και στο ΑΤΕΙΘ 153 για 21.400 σπουδαστές.

Όπως υπογράμμισαν "το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είναι 6.239 και όχι 10.200 όπως αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί. Το Υπουργείο Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα 1765 από τους 6.239 διοικητικούς υπαλλήλους, δηλαδή το 25% των εργαζομένων"!

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής υποστήριξε πως οι ελλείψεις διοικητικών υπαλλήλων στο Αριστοτέλειο είναι πάνω από 300. Απηύθυνε έκκληση στους φοιτητές και τους κηδεμόνες τους, πριν έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να εγγραφούν, να επικοινωνούν, πρώτα, τηλεφωνικά με τις γραμματείες των σχολών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι υπάλληλοι του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ φορούσαν μαύρες μπλούζες με διαγραμμένες τις λέξεις "Δωρεάν Παιδεία".

Στην φωτογραφία πάνω, από αριστερά προς δεξιά: Πρόεδρος Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΤΕΙΘ, Νίκος Τσίτσης, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Α.Π.Θ., Σάββας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Α.Π.Θ., Γιάννης Κουρμούλης, Πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΠΑ.ΜΑΚ., Ελευθερία Κιαλέ, Μέλος Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντωνία Ψάλτου.