Την ανατροπή της «κυβέρνησης του μνημονίου» με μία «ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση» και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με «ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο» με το λαό ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας 5+1 δεσμεύσεις.

 

«Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς δεσμευόμαστε ενώπιών σας» ήταν το σύνθημα της ομιλίας του κ. Τσίπρα, που δόθηκε χθες το απόγευμα, στην πλατεία Λευκού Πύργου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην 58η ΔΕΘ.

Η συγκέντρωση μάλλον απογοήτευσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν προσέλκυσε πλήθος φίλων του κόμματος. Κι αυτό πριν τη βροχή, αφού με το που άρχισε να βρέχει (ενώ ο κ. Τσίπρας είχε, ήδη, μιλήσει επί ένα τέταρτο), ο κόσμος αραίωσε ακόμη περισσότερο… Είχε, πάντως, πάθος –και όσον αφορά τον κόσμο που δεν ξεπέρασε τους χίλιους, αλλά και τον αρχηγό.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, την ανατροπή της οποίας ζήτησε το συντομότερο, εξαπέλυσε από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του, με την ευκαιρίας της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Παράλληλα παρουσίασε ένα πλαίσιο δεσμεύσεων μίας κυβέρνησης της αριστεράς, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει πολιτικά τις κοινωνικές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «δεν είναι δολιοφθορά όπως θρηνούν οι Κασσάνδρες της κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την κατάργηση του μνημονίου από το βράδυ των εκλογών και εξήγγειλε πρωτοβουλίες σε τέσσερις άξονες:

1. Σκληρή και αποφασιστική επαναδιαπραγμάτευση για το επαχθές χρέος, ώστε να υπάρξει δραστικό κούρεμα με ευνοϊκούς όρους, περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953.
2. Εφαρμογή ενός πολυδύναμου προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, με μέτρα όπως ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, στοιχειώδη αγαθά (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση) για όλους, στήριξη των ανέργων με παρεμβάσεις όπως κάρτα απεριόριστων διαδρομών στις συγκοινωνίες, ρύθμιση χρεών στις τράπεζες και άλλα.
3. Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης: Στη θέση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, ψηφίζονται και επιβάλλονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης: Επανέρχεται άμεσα ο κατώτατος μισθός στα προ του μνημονίου επίπεδα. Επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς. Τακτοποιούνται χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία όλων όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της επιστημονικής-τεχνολογικής έρευνας, και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μετατίθενται σταδιακά τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλά υψηλά εισοδήματα. Επανάκτηση του δημόσιου πλούτου: Τέρμα στο ξεπούλημα Εθνικοποίηση των τραπεζών. Εθνικός στόχος η της δημόσιας περιουσίας. κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας. Στήριξη τομέων όμως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
4. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σημαίνει ταυτόχρονα και το τέλος της διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε επίσης να επαναλειτουργήσει μία «νέα ισχυρή ΕΡΤ. Σύγχρονη, αξιοκρατική, πλουραλιστική και ταυτόχρονα ανταγωνιστική», ενώ έστειλε μήνυμα ότι θα ερευνηθούν οι ευθύνες «όσων οδήγησαν εκατομμύρια Έλληνες στη σημερινή κατάσταση. Όσοι κερδοσκοπούν απομυζώντας το δημόσιο πλούτο και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας».

Τι θα κάνει σήμερα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει, σήμερα, την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, ενόψει ΔΕΘ.

Σε λίγο (τις 10π.μ.) θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, στις 11π.μ. θα περιοδεύσει στους εκθεσιακούς χώρους της 78ης ΔΕΘ, στις 12.30μ.μ. θα συναντηθεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο, στη 1.30μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στα γραφεία της Περιφέρειας και στις 6.30μ.μ. θα μιλήσει σε παραγωγικούς φορείς και την Κυριακή, στη 1μ.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Η απάντηση Κεδίκογλου

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Σίμος Κεδικογλου με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συγκέντρωση του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη.

"Καταρράκτης ύβρεων και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και κενές απειλές. Άλλη μια συνηθισμένη παράσταση του κ. Τσίπρα...",δήλωσε για την ομιλία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.