seve_forum_20130926_01.jpg

Σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές πρέπει να στραφεί η ελληνική εξαγωγική κοινότητα. Αυτό υποδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, η οποία παρουσιάστηκε στο φόρουμ για το Παγκόσμιο Εμπόριο, το οποίο οργανώνει στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με την μελέτη, δεδομένου ότι οι χώρες της Ευρωζώνης που αποτελούν βασικούς μας εμπορικούς εταίρους παραμένουν σε ύφεση, για να διατηρηθεί ο θετικός ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να στραφεί στρατηγικά σε έξι αναπτυσσόμενες αγορές: Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία και Νότια Κορέα. Επίσης, θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια σε δύο ανεπτυγμένες αγορές (ΗΠΑ και Ιαπωνία).

Τη μελέτη παρουσίασε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Τάσος Αλεξανδρίδης, στο φόρουμ που οργανώνει, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Ανέλυσε, μάλιστα, ποια ελληνικά προϊόντα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δυναμική ανάπτυξης με ορίζοντα το 2020 για την κάθε αγορά.