Την προσοχή τους στην Ελλάδα έχουν στρέψει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά κατά την έναρξη της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 


Τα περισσότερα μέσα εστίασαν τα δημοσιεύματά τους στις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 καθώς και στο γεγονός πως η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο σχολιάστηκε, χωρίς να παραλείψουν να υπενθυμίσουν πως η χώρα βρίσκεται στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης καθώς και στο γεγονός πως οι διεθνείς δανειστές μας είναι δυσαρεστημένοι για την καθυστέρησης που παρατηρείται στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι Γάλλοι

“Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014” αναφέρει στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος η γαλλική οικονομική εφημερίδα “Les Echos” η οποία σχολιάζει πως η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, λόγω της εξαιρετικής τουριστικής χρονιάς. 

“Η Ελλάδα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014” σχολιάζει και η εφημερίδα “La Tribune” η οποία υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης σηματοδοτούν την οικονομική πολιτική που θα χαράξει η εκάστοτε κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο. Η γαλλική οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και κακές επιδόσεις στις ιδιωτικοποιήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους πιστωτές μας.

Οι Γερμανοί

“Μικρότερη η ύφεση στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2013” αναφέρει στο σχετικό της δημοσίευμα και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine” η οποία αναφέρει πως οι εκτιμήσεις των διεθνών πιστωτών για ύφεση 4,2% δεν επιβεβαιώθηκαν λόγω της άνθισης του τουρισμούς που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι Αμερικάνοι

Στο ίδιο κλίμα και το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου Bloomberg το οποίο εκτιμά πως η εξαιρετική τουριστική χρονιά θα βοηθήσει τη χώρα στην επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα. Το βρετανικό δίκτυο BBC μεταδίδει πως παρά την αισιοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού πως η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής προς την ανάπτυξη πολλοί Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να μην βλέπουν καμία προοπτική στην καθημερινότητά τους.
_________________________________________________________

Από το protothema.gr