Του Δ.Ι.ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΗ

Απαντήσεις προς κάθε κατεύθυνση θέλησε να δώσει, σήμερα το πρωί, από το βήμα της 78ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κάποιες ήταν ικανοποιητικές. Κάποιες άλλες, όχι τόσο. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατάφερε να... ξεσηκώσει τα πλήθη, αλλά θα σταθούμε στην επισήμανση προέδρου φορέα επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας: "Τουλάχιστον ήταν ειλικρινής"...


Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού, κατά σειράν, ήταν οι εξής:

Πότε θα ΄ρθει η ανάκαμψη; "Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι, το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης", είπε.

Θα χρειαστούν άλλα μέτρα; Ήταν κατηγορηματικός: "Δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει η χώρα μας"... Για να προσθέσει αργότερα: "Η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας"!

Οι συσχετισμοί στην περιοχή άλλαξαν. Με ποιους συμπορευόμαστε; Το παραδέχτηκε. "Με Ελλάδα, με Κύπρο και Ισραήλ, μπορούμε να παίξουμε ρόλο στην περιοχή", τόνισε.

Θα ανοίξουν οι κάνουλες των τραπεζών για τις ΜΜΕ; "Ως το τέλος του χρόνου θα εκταμιευτεί 1,5 εκ. ευρώ για μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις", απάντησε.

Θα κοπούν -κι άλλο- οι μισθοί των ένστολων; "Λέμε όχι! Αυτό τέλειωσε. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση" επανέλαβε κι έκανε ιδιαίτερη μνεία "στους ένστολους που προσφέρουν πολλά και παίρνουν λίγα. Η πολιτεία δε θα είναι αγνώμων απέναντί τους".

Θα ανακουφιστούν κάποιες τάξεις, πώς και με ποια σειρά; "Στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη", είπε, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί "ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας". Επανέλαβε, επίσης, ότι "για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα", που σημαίνει ότι "σταματάει η Ελλάδα να βγαίνει για δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες του χρόνου", κάτι που δίνει τη δυνατότητα "το 70% του πλεονάσματος να πάει για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ενστόλων, το πετρέλαιο, θα δούμε τι άλλο θα καταφέρουμε, ανάλογα με το τι θα εξοικονομηθεί"... Η σειρά προτεραιότητας ήταν σαφής!

Τι δεν είπε

Βέβαια, υπήρχαν και σημεία στα οποία ο πρωθυπουργός, μη λέγοντας ψέμματα, δεν ολοκλήρωσε τις απαντήσεις του:

Πότε θα πάρουν πίσω οι επιχειρηματίες αυτά που τους χρωστά το κράτος; "Ξεπληρώνονται 8 δισ. προς επιχειρήσεις ως το τέλος του χρόνου", είπε, αλλά το ποσό οφειλής του κράτους δεν το γνωρίζουμε...

Πόσο θα συνεχίσει η φορολόγηση των επιχειρήσεων με 26% όταν στη γειτονική Βουλγαρία είαι στο 10%; Απάντησε ότι "ο επενδυτικός νόμος που ψηφίστηκε είναι επαναστατικός", ότι "οι άδειες εγκατάστασης δίνονται με απλή δήλωση", πως "αν δε δοθούν οι απαραίτητες κρατικές βεβαιώσεις στον προβλεπόμενο χρόνο θεωρείται πως δόθηκαν κι ο επενδυτής προχωρά". Μίλησε αόριστα για ένα στόχο να φθάσει η φορολογία στο 15%...

Τι γίνεται με την Υγεία και την Ασφάλιση; Περιορίστηκε να πει πως "μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία", "μπαίνει τάξη στο σύστημα προμηθειών", "τάξη στα ασφαλιστικά ταμεία". Απέφυγε να μιλήσει για τα χρήματα που χάθηκαν και τα ταμεία που ψυχορραγούν. Περιορίστηκε να πει για το τέλος που μπήκε "στο πάρτι των επιτήδειων", που έπαιρναν επιδόματα αναπηρίας (έκανε λόγο για "ψευδοτυφλούς") χωρίς να είναι ανάπηροι.

Τι θα γίνει με την ανεργία; Μίλησε για προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών ανέργων που "θα συνεχιστούν και το 2014"(θα ισχύσουν για 75.000 νέους την επόμενη χρονιά, είναι το ίδιο πρόγραμμα που εφέτος ίσχυσε για 45.000 νέους). Ανακουφιστικά, φυσικά, όχι, όμως, λύσεις του προβλήματος. Ακόμη και τα νούμερα που έδωσε στον τουρισμό είναι αληθινά, όμως τα 11 δισ. άμεσων εσόδων δε μετατρέπονται σε μισθούς, αφού, όπως αποδείχτηκε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές, η μαύρη εργασία έδινε κι έπαιρνε...

Η είδηση

Η ομιλία του κ. Σαμαρά έκρυβε μια είδηση: Έδωσε προσωπική εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, να ασχοληθεί "και να δώσει τέλος" με τις μίζες στους δήμους. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα αναμένουμε αποτελέσματα. Όπως είπε "ξεκίνησε η διαδικασία δίωξης". Για να δούμε ποιοι θα (πρωτο)κάτσουν στο σκαμνί.

Το "καλό χαρτί"

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το "καλό χαρτί" της χώρας είναι ο αγωγός ΤΑΡ.  Έσταζε μέλι για τη "μεγαλύτερη επένδυση υποδομής στη νοτιοανατολική Ευρώπη". Μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα ομολόγου του από τις Σκανδιναβικές χώρες, που είχε πει ότι κατάλαβε πως τα πράγματα αλλάζουν στη χώρα του, όταν έγινε η πρώτη παραγγελία στα ναυπηγία της. "Ε, λοιπόν, το αντίστοιχο για ΄μας είναι ο αγωγός ΤΑΡ", είπε.

Οι αναφορές στη Θεσσαλονίκη

Στην εφετινή του παρουσία, ο πρωθυπουργός άλλαξε ένα δεδομένο: Να μη μιλάει ο πρωθυπουργός για θέματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα. Άρχισε από την Έκθεση και τη συγχώνευση ΔΕΘ - Helexpo (όπως είπε, η Έκθεση, από "βήμα εξαγγελιών, που είχε γίνει έθιμο ο πρωθυπουργος να λέει πώς θα μοιράζει τα δανεικά", μετεξελίχθηκε "στο πρόσωπο του αναπτυξιακού προσανατολισμού", προχώρησε στη ζώνη καινοτομίας (χωρίς... πολλά-πολλά), μίλησε για "αναβάθμιση του λιμένα", για να γίνει "το επίνειο της βαλκανικής ενδοχώρας" (μη προσδιορίζοντας αν αυτό θα γίνει με παραχώρηση δραστηριοτήτων, όπως ο ΣΕΜΠΟ ή με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε.), δεσμεύτηκε για αναβάθμιση των 12 πηλών εισόδου της χώρας που υπάρχουν στο βορειοελλαδικό χώρο, μνημόνευσε την "ανάσταση του ΥΜΑΘ", για "να ΄χουμ πρόσβαση στην κυβέρνηση οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες", για το μετρό είπε πως "λύνουμε τα προβλήματα" κι έκλεισε μ' ένα μήνυμα προς τα Σκόπια:

"Την ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας δεν τη διαπραγματευόμαστε. Με μονομερείς προκλήσεις φιλία δεν μπορεί να σταθεί", είπε, αφού επισήμανε πως ως χώρα είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων.

Η θεωρία των άκρων

Το βήμα της 78ης ΔΕΘ έδωσε, για άλλη μία φορά, την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να αναφερθεί στην θεωρία των άκρων, να κατηγορήσει (χωρίς να κατονομάζει) ΣΥΡΙΖΑ και Χρυση Αυγή ότι "το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συγκρουστούν πάνω από τα συντρίμμια της χώρας". Έκανε λόγο για "φωνές της μιζέριας που  -δεν προβλέπουν, αλλά- επιθυμούν τα χειρότερα για να κερδοσκοπήσουν", που "έχουν χάσει την ψυχή τους, το φιλότιμο" και "θα χάσουν σε όλα" και για "νεοναζί" που "ψηφίζουν μαζί με την άκρα Αριστερά", που "μιλάνε για πατρίδα συντασσόμενοι με τους εχθρούς της πατρίδας".

Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε "όσους με στηρίζουν", αναφερόμενος τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη Δημοκρατική Αριστερά. "Τολμάμε για τη Νέα Ελλάδα. Πιστεύουμε στους Έλληνες. Ενώνουμε τους Έλληνες", υπογράμμισε.

Οι... ατάκες

Ο λόγος του πρωθυπουργού περιείχε και κάποιες ατάκες που δίνουν τίτλους:

  • "Κάποιοι είναι κολλημένοι στο χθες",
  • "Μια αργεντινέζικη χρεοκοπία ακόμη θα μας κυνηγούσε".
  • "Να τελειώσει το ταχύτερο η συζήτηση για το χρέος"
  • "Ούτε οι τράπεζες θέλουν να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων"
  • "Αυτό που πολεμώ, ανεργία λέγεται. Ανασφάλεια λέγεται"...
  • "Κάποιοι κάνουν ρεσιτάλ του πιο ανυπόφορου λαϊκισμού"
  • "Το 2021 θα γιορτάσουμε την αναγέννηση της χώρας"
  • "Να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας που ξενιτεύτηκαν"
  • "Δε γίνεται πέντε - έξι χρόνια σκληρής δοκιμασίας να σβήσουν 3.000 χρόνια ένδοξης ιστορίας"
  • "Τέλος η αναδιανομή δανεικών"


Η πρωτοτυπία

Το γραφείο τύπου της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. πρωτοτύπησε. Κάλεσε στην ομιλία και διαδικτυακά ΜΜΕ. Έτσι, έδωσε το παρόν και το www.salonicanews.com.

Του χρόνου, ελπίζουμε στη δημιουργία κι ενός μικρού press room, στο χώρο της εκδήλωσης, για να βοηθηθούμε ιδιαίτερα στη δουλειά μας. Μπράβο για το πρώτο βήμα.