OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με το θέμα των λατομείων του Μεσαίου και του Δρυμού θα ασχοληθεί στη σημερινή, έκτακτη, συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου.

 

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος, θα ενημερώσει για το πού βρίσκεται η υπόθεση, μετά από κοινό αίτημα το οποίο υπέβαλαν δέκα δημοτικοί σύμβουλοι: Οι Χρήστος Χατζηπαραδείσης, Άγγελος Θεμελής, Χρήστος Τερζής, Αθανάσιος Καρύδης, Φώτιος Παρπόρης, Αστέριος Γαβότσης, Πέτρου-Εσσαή Αταμιάν, Κυριάκου Ιωσηφίδη, Σάββα Αντωνιάδη και Ευάγγελου Καραστερίου.

Το θέμα των λατομείων είναι πληγή για την περιοχή. Με αυτό ασχολήθηκε πολλές φορές η δικαιοσύνη (ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ν. Μπάτος και ο τότε δήμαρχος Μυγδονίας Αστ. Γαβότσης είχαν υποβάλει μηνύσεις) και, μάλιστα, ο νυν δήμαρχος είχε κατηγορηθεί, για να απαλλαγεί, σε δεύτερο βαθμό, από κάθε κατηγορία, καθώς κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν πως, τα λατομεία αυτά, λειτουργούν παράνομα.

Ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και νυν δήμαρχος του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος, υποστηρίζει ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί το 1997 από την κοινότητα του Μεσαίου για μεταφορά της λατομικής δραστηριότητας σε νέο χώρο και οι ευεργετικοί νόμοι που προστατεύουν τα λατομεία, κρατούν το λατομείο ανοικτό. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι το λατομείο δεν αδειοδοτείται από το δήμο, αλλά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά τα λατομεία Δρυμού, αυτά λειτουργούν σε απόσταση λίγων μέτρων από το στρατόπεδο της περιοχής. Μελέτη του τμήματος Γεωλογίας στον τομέα φυσικής και περιβαλλοντικής γεωγραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το 2007, λίγο ως πολύ τοποθετεί το στρατόπεδο αλλά και άλλες κατοικίες και εγκαταστάσεις στη ζώνη "επιρροής" του λατομείου και καταδεικνύει ευθέως το πρόβλημα.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για σήμερα, στις 3 μ.μ., στο δημοτικό κατάστημα Ωραιοκάστρου.