oikodomi_03.jpg

Την άποψη ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το 2014 θα έχει κερδισμένους, αλλά κυρίως χαμένους ιδιοκτήτες εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα και το οποίο δεν έχει ακόμη λάβει την τελική έγκριση της τρόικα προβλέπει πως ο νέος φόρος στις κατοικίες θα επιβάλλεται με κλιμακωτά ανάλογα την τιμή ζώνης του ακινήτου.

Μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστας Χαϊδούτης, τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες «βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, αφού πρέπει να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011, τον φόρο εισοδήματος και, τώρα, καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν νέο ενιαίο φόρο». Εξήγησε ότι το μεγάλο αγκάθι είναι «τι θα γίνει με τα κενά ακίνητα, τα οποία ως τώρα εξαιρούνταν από το ‘χαράτσι’, ενώ τώρα θα πληρώνουν φόρο, όπως όλα».

Στην εν λόγω κλίμακα που διαθέτει 20 συντελεστές ο βασικός φόρος (συντελεστής) ξεκινά από τα 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κλιμακώνεται μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ., για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ..