Φαίνεται πως η γκρίνια... απέδωσε καρπούς. Έτσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους κάποιων από τους παραγωγικούς φορείς της πόλης στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, συναντήθηκε και με επιστημονικούς φορείς, χθες, στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.


Ο κ. Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης όπου κλήθηκαν να παραστούν οι πρόεδροι των εξής φορέων: Τεχνικό Επιμελητήριο/ΤΚΜ, Οικονομικό Επιμελητήριο/ΠΚΜ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. 

Μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, στην κεφαλή του τραπεζιού κάθισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, που είχε και την ευθύνη της. Συμμετείχαν ακόμη ο  Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο  Υφυπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Σίμος Κεδίκογλου,  ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και ο Γ.Γ. της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Θανάσης Μπούρας.

Ο περιφερειάρχης, ένα βιβλίο και η σύζυγος

Οι παρεξηγήσεις, δεν έλειψαν. Λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης, πήγε να μπει στην αίθουσα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Η σύζυγος του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, όμως, προσπάθησε να τον εμποδίσει. "Είπαν να παραβρίσκονται μόνον κυβερνητικοί παράγοντες" του είπε. Ο περιφερειάρχης, όμως, συνέχισε το... δρόμο του και, λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ζητούσε πληροφορίες για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Η... μπούκα του κ. Τζιτζικώστα είχε και προηγούμενο: Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποιούσε σύντομες επισκέψεις σε κάποια από τα περίπτερα της ΔΕΘ, συνοδευόμενος από τον κ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης τους σταμάτησε για να κάνει δώρο στον πρωθυπουργό ένα βιβλίο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα φλας άστραψαν, οι κάμερες έπαιρναν κι ο υπουργός, αίφνης, είχε βρεθεί σε... δεύτερο πλάνο.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο ΥΜΑΘ, κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε πως «η απόφαση του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει σύσκεψη στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου και να συζητήσει με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης μας, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους βιάστηκαν να απαξιώσουν την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.  Η Κυβέρνηση είναι εδώ, συνομιλεί με τους φορείς της πόλης, ακούει τα προβλήματά τους και δίνει άμεσες λύσεις σε αυτά, στο βαθμό φυσικά που μπορεί. Πρόκειται για μια επίσκεψη ουσίας και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Για εμάς η ΔΕΘ δεν είναι ένα ακόμη οικονομικό γεγονός. Είναι η γιορτή της πόλης, η γιορτή της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι ο καθρέφτης της ελληνικής οικονομίας και σε αυτήν καθρεφτίζονται τα θετικά σημάδια ανάκαμψης της».