dakis_diakos_synedrio_perifereion_20130920_01.jpg

Ένταση, που κινδύνευσε να εξελιχθεί σε επεισόδιο αλλά αποσοβήθηκε χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων, επικράτησε κατά τη λήξη των εργασιών του Εκτάκτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.


Αφορμή αποτέλεσε ψήφισμα των Περιφερειακών Συμβούλων Δημήτρη Βαρελά, Κώστα Διάκου (από την Περιφέρεια Αττικής) και Χρήστου Σταυρόπουλου (από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) το οποίο ζητούσε «να καταδικασθεί η συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου».

Η ένταση, που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή του συνεδρίου, προέκυψε το πρωί όταν ακούστηκαν συνθήματα και υψώθηκε πανό από ομάδα εργαζομένων. Ο κ. Μιχελάκης τους κατηγόρησε για «σόου για το δελτίο των οκτώ» και αποχώρησε από την αίθουσα.

Όπως αναφέρουν στο ψήφισμα τους οι παραπάνω περιφερειακοί σύμβουλοι «αφού χαρακτήρισε σόου τη διαμαρτυρία τους, τη συνέδεσε, περιέργως τουλάχιστον, με τη δράση της Χρυσής Αυγής».

Έντονα αντέδρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Βαρελά. Απευθυνόμενος στον κ. Διάκο, ο κ. Δακής του ζήτησε να δηλώσει «εάν ανήκει στα άκρα». Ο κ. Διάκος απάντησε ότι «αυτό το έκαναν μόνο στη Μακρόνησο. Η δήλωση του υπουργού με υπονοούμενα ταύτισης των υπαλλήλων με επιλογές της Χρυσής Αυγής ενισχύει απαραδέκτως τη θεωρία των δυο άκρων».

Στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν βαριοί χαρακτηρισμοί και η κλιμάκωση της έντασης αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Σε δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι «την ώρα που ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό μόρφωμα των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, κάποιοι αρνούνται το διάλογο και καταφεύγουν σε ακρότητες».

«Αυτό αποδεικνύεται και από το επεισόδιο στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που ήταν προσχεδιασμένο και οργανωμένο από κομματικούς μηχανισμούς. Όσον αφορά την προσπάθεια παραποίησης των όσων είπα, θεωρώ ότι είναι ανάξια κάθε σχολιασμού» πρόσθεσε.

Πριν από το επεισόδιο, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός διάβασε δημοσίως τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών και στη συνέχεια ανέγνωσε τη δική του απάντηση.

Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός στην απάντησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών: «Με αφορμή την αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών από το συνέδριό μας, θεωρώ υποχρέωσή μου να απευθυνθώ προς τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών. Η Ένωση Περιφερειών αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου για τα Οικονομικά των Περιφερειών. Δυστυχώς, τις απαντήσεις που αναμέναμε δεν τις ακούσαμε εξαιτίας της αποχώρησης του υπουργού. Περιμένουμε από την κυβέρνηση τη συνέχιση του διαλόγου που σήμερα δεν έγινε, χωρίς ευθύνη των Περιφερειών. Περιμένουμε τις ουσιαστικές απαντήσεις για την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών και ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό».