Bartholomaios Trapezounta Theia Leitourgia Panagia Soumela 2011.jpg

Στη Θεσσαλονίκη, για τους εορτασμούς του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, θα βρεθεί τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος και δέχθηκε την πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η επίσκεψη θα είναι τετραήμερη, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί και τον Άγιον Όρος. Το πρόγραμμα των πρώτων ημερών της επίσκεψης έχει ως εξής:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου και θα του γίνει επίσημη υποδοχή στο δημαρχείο Νεαπόλεως, με την ευκαιρία της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Σουµελά στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου της περιοχής. Μάλιστα, θα παραβρεθεί και στα αποκαλυπτήρια Προσφυγικού Μνηµείου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία και το Πατριαρχικό Τρισάγιο στη μνήμη µακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου, θα παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια προτοµής του µακαριστού Μητροπολίτου και στα εγκαίνια ενός νέου συσσιτίου της Μητροπόλεως Νεαπόλεως, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Ξηροκρήνης. Θα επισκεφθεί, επίσης, το βράδυ, τον Ιερό Ναό Ευαγγελισµού της Θεοτόκου Ευόσµου.

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήµονος Αµπελοκήπων, θα εγκαινιάσει το Κοινωνικό Ιατρείο «Υγεία» (στη Λαγκαδά 53), θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στο Δενδροπόταµο, θα εγκαινιάσει το 5ο Δηµοτικό Σχολείο της περιοχής, θα επισκεφθεί τους ασθενείς του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και θα παραβρεθεί στην εκδήλωση με θέμα «40 χρόνια Ιστορίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη Μονή Λαζαριστών.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί τα Συµµαχικά Κοιµητήρια Ζέιτενλικ, τους ασθενείς του 424 Γ.Σ.Ν.Ε, θα εγκαινιάσει τον Εκκλησιαστικό Ξενώνα Συνοδών Ασθενών “Φιλοξενία” (έναντι του Νοσοκοµείου Παπανικολάου) και θα χοροστατήσει στο πατριαρχικό τρισάγιο στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. Θα επισκεφθεί, επίσης, το Βυζαντινό Ναό Μεταµορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη (12ου αι.) και θα παρστεί στην υποδοχή της Θαυµατουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Χορταΐτου (14ου αι.) εις την Ιεράν Μονήν Μεταµορφώσεως.