«Δεν απεμπολούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η γλώσσα, ο πολιτισμός, η εθνική μας κληρονομιά αποτελούν μία συνέχεια σε τούτο τον τόπο, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον». 


Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και των Θρησκευτικών, μετά τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή, από τη βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση.

Η κ. Ρεπούση χαρακτήρισε  «νεκρή γλώσσα» τα Αρχαία Ελληνικά και ζήτησε να είναι η διαδασκαλία τους υποχρεωτική μόνο για τους μαθητές που θα ακολουθήσουν κλασσικές σπουδές, ενώ για τους υπόλοιπους να είναι προαιρετική.

«Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ακούστηκαν πολλά από κάποιους συναδέλφους, για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, που κάποιοι αποκάλεσαν νεκρή γλώσσα  και για το μάθημα των θρησκευτικών. Επιτρέψτε μου να θυμίσω αυτό που είπε ένας σύγχρονος μας φιλόσοφος: "Ο σύγχρονος κόσμος βασίζεται πάνω σε τρεις λόφους: στο Γολγοθά, στον Παρθενώνα και στο Καπιτώλιο"», απάντησε ο κ. Γκιουλέκας. Και πρόσθεσε:

«Ας μην απεμπολούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η γλώσσα, ο πολιτισμός, η εθνική μας κληρονομιά αποτελούν μία συνέχεια σε τούτο τον τόπο, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι η γλώσσα μας αποτελεί τη συνέχεια της αρχαίας ελληνικής. Πολλές λέξεις της αρχαίας ελληνικής πέρασαν στη νεοελληνική γλώσσα και, φυσικά, δεν πρόκειται για νεκρή γλώσσα. Αλλοίμονο εάν εμείς σταματήσουμε να διδάσκουμε τη γλώσσα μας στα νέα παιδιά, όταν σε άλλα κράτη, όπως στη  Βρετανία και αλλού, διδάσκουν τη γλώσσα μας».