xrysh_aygh_syllhpseis_20130928_01.jpg

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής από τη Θεσσαλονίκη, που έφτασε το πρωί στα Γιάννενα, στο σπίτι του Χρήστου Παππά, στο προάστιο Ανατολή.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε προηγηθεί χθες το βράδυ αυτοψία στους χώρους του σπιτιού, του εισαγγελέα και ανδρών της κρατικής ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βρέθηκαν δύο πιστόλια -ένα κολτ και ένα δεύτερο από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο μηχανισμός- τα οποία πρόκειται να σταλούν στην Αθήνα, για βαλλιστική εξέταση.

Αυτή την ώρα, οι αστυνομικοί βρίσκονται μέσα στην οικία του Χρήστου Παππά και συλλέγουν ευρήματα, τα οποία τοποθετούν σε χάρτινα μεγάλα κιβώτια.

Ισχυρά τα στοιχεία της ανάκρισης

Να λογοδοτήσουν, ως «διευθύνοντες» σε εγκληματική ομάδα, στους ειδικούς ανακριτές Διαφθοράς, καλούνται, στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας, όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους βουλευτές που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η ανάκριση φαίνεται να έχει ισχυρά στοιχεία ώστε να μπορεί να αποδώσει κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο και στους έξι πολιτικούς, όπως και σε τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων στελεχών τού κόμματος, αλλά και αδιάσειστα δεδομένα για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της «εγκληματικής οργάνωσης» ως «δομημένης», γεγονός που είναι κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι βουλευτές.

Αύριο οι απολογίες των βουλευτών

Οι απολογίες των κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής αρχίζουν αύριο. Ενώπιον των ανακριτών θα βρεθούν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετατέθηκε για την Τετάρτη, από αύριο που αρχικά είχε προσδιοριστεί, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη.

Οι απολογίες των συγκατηγορουμένων τους, στελεχών της Χρυσής Αυγής αρχίζουν επίσης αύριο, οπότε είναι προγραμματισμένες οι τρεις πρώτες, πριν από αυτές των βουλευτών και συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων λογοδοτούν την Τετάρτη, όπως τουλάχιστον είχε αρχικά οριστεί πριν αλλάξει η ημέρα απολογίας του κ. Μιχαλολιάκου.

Τι αναφέρει το πόρισμα Βουρλιώτη

Στο πόρισμά του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος αναφέρεται στο ιστορικό της οργάνωσης, τονίζει ότι έχει ιεραρχική-πυραμιδική δομή, με "εξουσία του αρχηγού" κατά το χιτλερικό δόγμα. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Χρυσή Αυγή, επιλέγει άτομα με γνώσεις στις πολεμικές τέχνες, τα οποία, όπως αναφέρει, εκπαιδεύει σε περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, την Μάνδρα και τη Σαλαμίνα.

Υπογραμμίζει επίσης, -γεγονός που φέρονται να επιβεβαιώνουν και οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της οργάνωσης- ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί όπλα που φυλάσσονται σε άγνωστους μέχρι στιγμής χώρους.