"Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν από το 2012 σοβαρό και προκλητικό πρόβλημα ανισότιμης υποχρηματοδότησης, το οποίο δεν έχει καμία λογική δικαιολογία". Αυτό υπογράμμισε, προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του
Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δ. Τσάμης, ο οποίος πήρε μέρος σε σύσκεψη εκπροσώπων επιστημονικών φορέων που έγινε, χθες το πρωί, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.


Ο κ. Τσάμης ανέλυσε διεξοδικά το πρόβλημα στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Στη συνέχεια, παρέδωσε υπόμνημα. στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτό, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης(που είναι το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας) για το 2012 λάμβανε 80€ ανά κλίνη την ημέρα ως κρατική επιχορήγηση, ενώ το Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" στην Αττική ελάμβανε 320€ ανά κλίνη την ημέρα και τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας άνω των 200€ ανά κλίνη την ημέρα.  Παρόμοια ήταν η χρηματοδότηση και για το ΑΧΕΠΑ και για το "Νοσοκομείο Παπανικολάου".

Σύνθετο το πρόβλημα στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" (γνωστό και ως Δυτικών Συνοικιών", όπως ανέλυσε ο κ. Τσάμης στον υπουργό Υγείας. Όπως του είπε, στο νοσοκομείο καταβάλλεται μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού. 

Στο υπόμνημα υπογραμμμίζεται, ακόμη ότι "το υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε φάνηκε να διορθώνει ουσιαστικά την κατάσταση. Το θέμα αυτό προκάλεσε το Μάρτιο του 2013 την παραίτηση του προέδρου του ΙΣΘ (κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου) ,για να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ιατροί της Θεσσαλονίκης που σε μεγάλο ποσοστό στηρίζουν τις φιλελεύθερες πολιτικές και φιλελεύθερες παρατάξεις, δεν καμαρώνουν καθόλου για τα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη".

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, δια του προέδρου του ΙΣΘ (που είναι και κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αφού είχε διατελέσει πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης -και όχι μόνον) υπογράμμισαν πως προσδοκούν ότι στο χώρο της Υγείας "θα υπάρξει βούληση για την εφαρμογή χρήσιμων και ρεαλιστικών πολιτικών, και δε θα συνεχιστεί τυφλά η εφαρμογή των σχεδιασμών που ανατέθηκαν μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε άγνωστη  εταιρία εν κρυπτώ καθώς ούτε το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, ούτε η TaskForce επιθυμούν να ομολογήσουν δημοσίως ότι οι πολιτικές υγείας σχεδιάζονται επ’ αμοιβή και μάλιστα γενναιόδωρη, ιδιωτικά σε άγνωστα κέντρα"!

Στο ίδιο υπόμνημα υπήρχαν αναλυτικά οι θέσεις του ΙΣΘ για τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΣΥ, τις επενδύσεις στο χώρο της Υγείας, τη φαρμακευτική δαπάνη και τον αριθμό των εισακτέων στις ιατρικές σχολές των ΑΕΙ.