Την αντίδραση του προέδρου του ΟΑΣΘ, Χρ. Στεφανίδη, προκάλεσαν τα όσα είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχει ένα πολύ χαμηλό εισιτήριο και μία πολύ μεγάλη επιδότηση ενός ιδιωτικού φορέα, που ασκεί κοινωνικό έργο».

 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης δήλωσε πως αιφνιδιάστηκε από τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη καθώς σε συναντήσεις που είχαν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε λύσεις στα προβλήματα του οργανισμού.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χαμηλό εισιτήριο του ΟΑΣΘ ο κ. Στεφανίδης τόνισε πως «το εισιτήριο είναι χαμηλό, αλλά τη διαφορά που προκύπτει από αυτό ποιος θα την πληρώσει; Με συνολικές δαπάνες 183 εκατ. ευρώ και περίπου 175 εκατ. επιβάτες ετησίως, το κόστος του εισιτηρίου βγαίνει στα 1,70 ευρώ. Το εισιτήριο αυτό πρέπει όλοι να το πληρώνουμε, αλλά καθώς τα μειωμένα εισιτήρια συγκεκριμένων ομάδων όπως είναι οι φοιτητές, οι ηλικιωμένοι, οι πολύτεκνοι και τα ΑμεΑ που πληρώνουν μισό εισιτήριο, μας υπολείπονται 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν μας τα αποζημιώνει το κράτος. Κανένας. Και έτσι ο οργανισμός ζημιώνεται».

Συμπλήρωσε πως το εισιτήριο στην πόλη μας είναι πιο χαμηλό (0,80 ευρώ) από ότι είναι στην Αθήνα (1,20 ευρώ), και πως ακόμη και η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών που κοστίζει 30 ευρώ και στην Αθήνα 45 ευρώ, ζημιώνει τον οργανισμό.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΣΘ για την φετινή χρονιά θα είναι περίπου στα 180 με 183 εκατ. ευρώ και θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Και από αυτόν προκύπτει και το κόστος του εισιτηρίου στα 1,70 ευρώ.

“Το μνημόνιο μας απαγορεύει να μειώσουμε μισθούς”!

Όσον αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, ο πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών καθώς αυτοί έχουν προσδιοριστεί με επιχειρησιακή σύμβαση, που υπογράφτηκε το 2001 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΑΣΘ και δεν επιτρέπεται να αλλάξει σύμφωνα και με τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο κ. Στεφανίδης είπε πως το κρατικό χρέος προς τον ΟΑΣΘ υπάρχει ακόμη. «Τα 80 εκατ. που χρωστάει το κράτος στον ΟΑΣΘ, τα χρωστάει και ο ίδιος ο οργανισμός και πρέπει να τα δώσει. Συναντήθηκα με τον κ. Παπαδόπουλο(σ.σ. ο γ.γ. του υπουργείο) στις 6 Σεπτεμβρίου και μου υποσχέθηκε πως η αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε για τον οργανισμό θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για να έρθει λύση στα προβλήματα μας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα περιμένουμε να έχουμε άλλη μια συνάντηση μαζί του για το τι μέλλει γενέσθαι».

Μάτης: «Λεονταρισμός η πίεση του υπουργού Υποδομών στον ΟΑΣΘ»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης- Επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην πράξη Χρήστος Μάτης. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η πίεση του υπουργού Υποδομών στον ΟΑΣΘ με στόχο να μειωθεί η ετήσια επιδότηση είναι λεονταρισμός με στόχο τον εντυπωσιασμό και τη δικαιολόγηση της περικοπών των κοινωνικών δαπανών.

«Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είναι στην ομηρία ενός μεγαλοϊδεατισμού, που θα αποκτήσει σάρκα και οστά, όταν ...με το καλό γίνει το μετρό και συγχρόνως η διαχείριση της επιδότησης του ΟΑΣΘ γίνεται χωρίς κανένα έλεγχο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, που να ανταποκρίνεται στην ενίσχυση των μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες με φτηνό εισιτήριο» είπε ο κ. Μάτης.

Διαβάστε ακόμη:

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΙΑ ΟΑΣΘ Να κόψουν μισθούς για να πάρουν την κρατική επιχορήγηση του εισιτηρίου