«Κοροϊδία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει το 70% αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων και τον κατηγόρησε για προσπάθεια «εξαπάτησης» συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων.

Το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, εν όψει του συλλαλητηρίου των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.


Ο κ. Παναγόπουλος απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη και σημείωσε: «Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ούτε τυφλή, ούτε μουγκή. Πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στέρξει να βγάλει την απόφαση του για την προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά του δεύτερου Μνημονίου; Υπήρξαν διαρροές ότι είναι έτοιμη η απόφαση και είναι θετική σε κάποια σημεία της προσφυγής. Γιατί δεν καθαρογράφεται η απόφαση;».

Σε υψηλούς τόνους και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσούκης: «Ή κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική ή ο λαός θα αλλάξει την κυβέρνηση», προτείνοντας απεργία διαρκείας, η οποία, όμως, να αποφασιστεί με κάλπες από τους εργαζόμενους και όχι από την ηγεσία της ΓΣΕΕ.


Ο κ. Κουτσούκης επιτέθηκε εναντίον των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Για τον κ. Χατζηδάκη είπε ότι «είναι ο κύριος τίποτα».

Ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζώης Πένος, ανέφερε ότι η λύση είναι κατάργηση των Μνημονίων και διαγραφή χρέους, η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και όλων όσοι την υπηρετούν.

Υπέρ της κατάργησης και όχι επαναδιαπραγμάτευσης των Μνημονίων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της παράταξης «EMEΙΣ» Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί, όπως είπε, αδράνησε, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή.

Αμέσως πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος χαρακτήρισε «υβριστική» την τοποθέτηση του κ. Φωτόπουλου και δήλωσε: «Όσο είμαι εγώ πρόεδρος η ΓΣΕΕ δεν θα γίνει ρεντίκολο, ούτε παραμάγαζο κανενός κόμματος».



Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία στο τέλος του 2013 θα κυμανθεί στο 29%-30% και το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 31,5%.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης τόνισε πως το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα είναι μαζικό και ειρηνικό.