farantouri_01.jpg

«Μέσα από τις δυσκολίες που ζούμε, θα ‘ρθουμε να συναντήσουμε κάποιες απλές αλήθειες». Με τα λόγια αυτά σχολίασε την κατάσταση που ζούμε, ως Έλληνες, η Μαρία Φαραντούρη, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Η κορυφαία ερμηνεύτρια υπογράμμισε πως «οι αθώοι είναι αυτοί που πληρώνουν την κρίση –κι όχι αυτοί που τη δημιούργησαν, όπως οι τραπεζίτες». Συμφώνησε πως βιώνουμε, πρωταρχικά «κρίση πολιτισμού. Οι τέχνες είναι ο τρόπος που αναπνέουμε και που ζούμε. Την περίοδο του ευδαιμονισμού, το μειλίχιο τέρας μας είχε αγκαλιάσει και απομάκρυνε τη σκέψη μας από αυτήν, σπρώχνοντάς μας στο να ζούμε σε μια πλαστή πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Η κ. Φαραντούρη, που εμφανίζεται, απόψε, στις 9 το βράδυ, στο Παλατάκι, στο πλαίσιο του Παρά Θιν’ Αλός, ερμηνεύοντας τραγούδια των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου και άλλων, μιλώντας για την εμφάνιση του νεοναζισμού στη χώρα μας τόνισε πως «δημιούργησαν τα σκιάχτρα για να φταίνε για τα πάντα οι άλλοι. Πρώτα, όμως, πρέπει να δεις τον εαυτό μας. Δυστυχώς, ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Για τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει απόψε, είπε ότι «είναι η παρηγοριά μας». Κάλεσε, δε, τη νέα γενιά συνθετών «να παράξει το έργο της».

Όσον αφορά τα 50 χρόνια που συμπλήρωσε στο τραγούδι, είπε πως «είναι οι αποσκευές μου, το δισάκι μου. Δεν τα αφήνω». Ευχήθηκε να δώσει άλλη μία συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπως έδωσε και στο Ηρώδειο, πριν κλείσει το 2013, για να γιορτάσει τα χρόνια αυτά και αναφερόμενη στους σύγχρονους μουσικούς, τους πρότεινε «να εκφραστούν ακόμη κι εκτός της βιομηχανίας», χρησιμοποιώντας το Ίντερνετ, το οποίο χαρακτήρισε «χάος», που όμως «δίνει τη δυνατότητα να βρούμε τα πάντα».