origami_03.jpg

Η κ. Μυρτώ Δημητρίου εκθέτει έργα της με την τεχνική origami στο πολιτιστικό κέντρο της Θέρμης κάθε μέρα τα πρωινά και Δευτέρα απογεύματα μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Δημητρίου είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος και η μοναδική Ελληνίδα Instructor Origami (ιαπωνική εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής) και κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες για τη δημιουργία του μεγαλύτερου origami του κόσμου σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης στις 31.05.2012!

Αφού εκπαίδευσε πάνω από 10.000 άτομα, δημιούργησαν όλοι μαζί την εικόνα του Λευκού Πύργου σε 403 τ.μ, στην πλατεία Αριστοτέλους με 40.000 χάρτινα λουλούδια και έτσι κατέκτησαν το Ρεκόρ Γκίνες. Σύμφωνα με την ίδια ο επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση του Ρεκόρ Γκίνες και στην Αθήνα.

Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), κάτω από την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας, από τον Οκτώβριο 2013- Μάρτιο 2014 θα πραγματοποιήσει η κ. Δημητρίου, έκθεση, παρουσιάσεις και εργαστήρια ORIGAMI στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων.

Τα εργαστήρια θα παρακολουθήσουν μαθητές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ενήλικες (κόστος συμμετοχής 5 ευρώ).

Στις 18 Μαρτίου 2014 στο Γήπεδο του Μετς θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή πάνω από 20.000 ατόμων η εικόνα μιας πελώριας κουκουβάγιας –ως σύμβολο σοφίας και έμβλημα της Αθήνας- χρησιμοποιώντας ως μονάδα χάρτινα λουλούδια, σε 500τ.μ.

Το origami είναι η ιαπωνική εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής. Oru=διπλώνω και kami=χαρτί. Αυτή η τεχνική ξεκίνησε στην Ιαπωνία, το 790 μ.Χ, όταν μεταφέρθηκε το χαρτί από την Κίνα με βουδιστές μοναχούς, και εξελίσσεται μέχρι σήμερα, όπου διδάσκεται και σαν μάθημα στα σχολεία. Με το origami αναπτύσσεται η φαντασία, η δημιουργικότητα ενώ χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τα μυστικά του origami και να συμμετέχουν στα δωρεάν εργαστήρια δημιουργώντας μοναδικά καλλιτεχνήματα με ένα κομμάτι χαρτί.

Η Έκθεση περιλαμβάνει έργα της δημιουργού ,εμπνευσμένα από την ελληνική λαογραφία- ιστορία, μιας που ως κοινωνική ανθρωπολόγος συνδύασε την ελληνική με την ιαπωνική τέχνη αναπαριστώντας μοτίβα ελληνικών κεντημάτων από τη συλλογή της Αμαλίας Μεγαπάνου του Μουσείου Μπενάκη, ψηφιδωτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης καθώς και θέματα από την μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα.