Συμπληρώθηκε ένας χρόνος παραμονής του ρομποτικού εξερευνητή στον Αρη, από τις 5 Αυγούστου του 2012 που το «Curiosity», γνωστό επισήμως ως Επιστημονικό Εργαστήριο του Αρη (Mars Science Laboratory, MSL), πατούσε το έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη έπειτα από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ.


Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κρατήρα Γκέιλ προκειμένου να εξετάσει αν ο Άρης διέθετε ποτέ τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής. 

Πρώτος προορισμός του ήταν μια τοποθεσία που βαφτίστηκε «Γκλένελγκ», περίπου 400 μέτρα από το σημείο προσεδάφισης. 

Βασικός προορισμός της αποστολής των 2,5 δισ. δολαρίων είναι το Όρος Σαρπ, ένα παράξενο βουνό που υψώνεται στη μέση του κρατήρα Γκέιλ, και φέρει στους πρόποδές του αρχαία ίχνη έκθεσης σε νερό.

Απολογισμός της ΝΑΣΑ

Τι έχει κάνει λοιπόν σε αυτούς τους δώδεκα μήνες το Curiosity; 

Εχει μετακινηθεί σε απόσταση 1,6 χλμ από το σημείο που προσεδαφίστηκε. Εχει στείλει όγκο δεδομένων 190 GB, έχει «τραβήξει» 36.700 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και 35 χιλιάδες χαμηλής ανάλυσης. Εχει κάνει 75 χιλιάδες βολές με λέιζερ σε πετρώματα για να μελετήσει τη σύνθεσή τους. Εχει συλλέξει και αναλύσει δείγματα από δύο πετρώματα. 

Το ρομπότ εκτός από γεωλογικές έχει κάνει και πολλές ατμοσφαιρικές μετρήσεις και αναλύσεις. 

Με βάση αυτές τις αναλύσεις οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ανασυνθέσουν το ατμοσφαιρικό παρελθόν του Αρη. Η πιο σημαντική διαπίστωση είναι ότι ο Αρης διέθετε κάποτε πυκνή ατμόσφαιρα η οποία εξαφανίστηκε ή, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τον... εγκατέλειψε. 

Με βάση τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στείλει το Curiosity οι ειδικοί εικάζουν ότι υπεύθυνη για τη διαρροή της ατμόσφαιρας του Αρη στο Διάστημα είναι μια τρομερή σύγκρουση. Ενα διαστημικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του Πλούτωνα έπεσε πάνω στον πλανήτη και τον κατέστρεψε ατμοσφαιρικά. 

Ο αμερικανός προγραμματιστής Κάρλ Σάνφορντ πριν από 3 μήνες συγκέντρωσε οπτικό υλικό και κατάφερε να δημιουργήσει ένα βίντεο στο οποίο «συμπυκνώνεται» μέσα σε 60 δευτερόλεπτα το έργο που είχε φέρει εις πέρας το Curiosity στους πρώτους 9 μήνες της παρουσίας του στον Αρη.