Τον πλήρη σχεδιασμό για την κινητικότητα και την αλλαγή χρήσης σε αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αττικής , ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. 


Τα περισσότερα νοσοκομεία αναβαθμίζονται και δεν κλείνουν, ενώ δεν θα γίνει καμία απόλυση, τόνισε ο υπουργός, σε σημερινή του ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, έκανε σαφές ότι στον δικό του τομέα αφορά 1.618 εργαζομένους από τα 9 νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση και την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 210 γιατροί του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης.

Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον χώρο της Υγείας, τονίζοντας ότι «σε αντίθεση με τα όσα λέγονται, δεν θα γίνει καμία απόλυση, εκτός από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά ή εκκρεμούν εις βάρος πειθαρχικές υποθέσεις». Προχώρησε μάλιστα περισσότερο, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβα, περί απολύσεων στην Υγεία. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν ξέρω τι θα πράξει, αν δεν γίνουν απολύσεις ... θα παραιτηθεί;» σχολίασε ο υπουργός.

Για το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας, έκανε γνωστό ότι αύριο υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με τη μοριοδότηση των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας. Στις 23 Αυγούστου θα αναρτηθεί ονομαστικός κατάλογος των εργαζομένων που θα βγούν στην κινητικότητα. Στις 24 Αυγούστου και έως τέλος του μηνός «οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιλέξουν σε ποιά μονάδα Υγείας θα ήθελαν να μετακινηθούν και οι επιλογές τους θα γίνουν σεβαστές» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Από τις 31 Αυγούστου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους.

Ο κ. Γεωργιάδης έκρινε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις για την αλλαγή του χαρακτήρα αρκετών νοσοκομείων, καθώς, όπως είπε, τα νοσοκομεία αυτά «όχι μόνο δεν κλείνουν, όπως λένε κάποιοι ορμώμενοι από κομματικά κριτήρια, αλλά αναβαθμίζονται με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».

Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε με πειθαρχικές διαδικασίες όσους συμμετέχουν σε καταλήψεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι διαπράττουν πειθαρχικό αδίκημα εν μέσω κινητικότητας, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγησή τους.

Ποια νοσοκομεία αλλάζουν χρήση

Τα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση είναι: 

Στη Θεσσαλονίκη:

Το Λοιμωδών, των Ειδικών Παθήσεων, το Νοσημάτων Θώρακος και η Παναγία.

Στην Αττική:

Η Πολυκλινική, το νοσοκομείο «Πατησίων», το Αμ. Φλέμινγκ, το Σπηλιοπούλειο και το Αγ. Βαρβάρα.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα το νοσοκομείο Παναγία της Νέας Κρήνης Θεσσαλονίκης, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το ΔΣ του ιδρύματος έχει αποφασίσει να μη δώσει ενοίκιο περισσότερα από 150.000 ευρώ στη Euromedica απ΄ όπου ενοικιάζει το κτίριο, παρότι η εταιρεία ζητά 360.000 ευρώ, απόφαση την οποία θα στηρίξει, ακόμα κι αν -όπως είπε- χρειαστεί να φέρει το θέμα στη Βουλή.

Τι προτείνεται για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Για τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, προτείνεται από τη Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας η ενίσχυση νοσοκομείων της περιοχής της Θεσσαλονίκης με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της.

Προτείνεται:
  • Η μεταφορά 91 ατόμων από το Νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».

  • Η μεταφορά 37 ατόμων από το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».

  • Η μεταφορά 107 ατόμων από το ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»- παράρτημα «Παναγία» 87 ατόμων στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και 20 ατόμων στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».


​Πέραν της μεταφοράς του προσωπικού θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).

​Ο στόχος της 4ης ΥΠΕ, στον άξονα των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα είναι η βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού και η αύξηση παροχής υπηρεσιών στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα.