Με μια ανακοίνωση, σε σχέση με τα βίαια γεγονότα, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο- μαύρο και σχεδόν φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι πέτρες που έπεσαν στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο εκσφενδονίστηκαν τυχαία από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο!

 

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε η επιτετραμμένη της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ερμίρα Μπράχο στο διάβημα που της επιδόθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα το απόγευμα.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «επίσημα στοιχεία που μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις» και ότι «στο Γενικό Προξενείο του Αργυροκάστρου βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία - κατά τις προκαταρκτικές έρευνες - μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος»!

Ειδικά, δε, για τα επεισόδια της Δευτέρας στην Πρεμετή στην ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι την ευθύνη για όσα συνέβησαν φέρουν οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι - κατά την κ. Μπράχο - «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο».

Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας "Aulona", από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου του κτίριο της εκκλησίας, καθάρισαν τους χώρους, αφαιρώντας εκ νέου ιερά σκεύη ενώ έκλεισαν με τοίχο πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια εισόδου των πιστών στον χώρο.

Νέος γύρος έντασης

Κι όλα αυτά λίγο πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους σοσιαλιστές του Έντι Ράμα. Η κυβερνητική αλλαγή στην Αλβανία και η μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σαλί Μπερίσα στους σοσιαλιστές είχε δημιουργήσει την προσδοκία για βελτίωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

Μάλιστα ο κ. Ράμα που επισήμως αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Αλβανίας στις 15 Σεπτεμβρίου πριν από λίγες μέρες είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο για να εκφράσει την πρόθεσή του για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στην Κομισιόν το θέμα των επεισοδίων

Ερώτηση με προτεραιότητα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφορικά με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην Πρεμετή της Αλβανίας.

Στην ερώτησή του ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει τα «βίαια επεισόδια, τη βία κατά κληρικών και πιστών, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «χθες Δευτέρα 19 Αυγούστου σημειώθηκε νέα ένταση στον ίδιο χώρο μεταξύ αλβανικών αστυνομικών Αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της προξενικής Αρχής της Ελλάδας στην πόλη του Αργυροκάστρου».

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, αφού αναφέρεται και στα θλιβερά επεισόδια της 16ης Αυγούστου, ζητεί από την Κομισιόν να απαντήσει εάν έχει ενημερωθεί σχετικά, από αμφότερες τις πλευρές, την αλβανική κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η οποία έχει καταγγείλει τα γεγονότα, εάν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, ποια είναι η θέση της για τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία και εάν σκοπεύει να συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ.

Παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ

«Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η ανοχή και η καλλιέργεια του εθνικιστικού φανατισμού και η παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν ωφελεί ούτε την ίδια ως χώρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι: «Η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για την επίθεση εναντίον ελληνορθόδοξων και του Έλληνα προξένου στην Πρεμετή, η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει (σ.σ.: η αλβανική κυβέρνηση) για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης».

Παρέμβαση Μπερίσα για τα γεγονότα της Πρεμετής

Παρέμβαση στο θέμα των γεγονότων της Πρεμετής έκανε μέσω του γραφείου Τύπου του ο Σαλί Μπερίσα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «θεωρεί απαράδεχτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη χθεσινή δήλωση των ελληνικών αρχών» και προσθέτει ότι «η Αλβανία διαθέτει όλες τις δυνατότητες και τα νόμιμα μέσα για την εγγύηση του κράτους δικαίου, της ομαλής λειτουργίας των θεσμών της χώρας και του εξωτερικού καθώς και να δώσει απάντηση σε όλους τους παραβάτες του νόμου και στις κάθε είδους προκλήσεις».

Ο Σαλί Μπερίσα καταδίκασε τις πράξεις του ιδιωτικού γραφείου διεκπεραίωσης δικαστικών αποφάσεων: «Οι σκηνές αρπαγής των ιερών αντικειμένων από το ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης της δικαστικής απόφασης, η οποία έχει ληφθεί πριν 11 χρόνια, θύμισαν στους Αλβανούς σκηνές της βάρβαρης χοτζικής εποχής εις βάρος των θρησκευτικών ιδρυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Το γεγονός κατά το γραφείο τύπου του απερχόμενου πρωθυπουργού, «αποτελεί βαριά προσβολή για όλους τους ορθόδοξους και όλους τους Αλβανούς πιστούς».

Ο κ. Μπερίσα κατέκρινε επίσης προχθεσινές πράξεις ορισμένων πιστών και ιερέων στην Πρεμετή, και θεωρεί αξιόλογη την προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές και θρησκευτικές αρχές. Παρότρυνε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θρησκευμάτων στη χώρα ώστε από κοινού με τις προαναφερόμενες αρχές «να προβούν στις αναγκαίες έρευνες και να κάνουν τις δέουσες προτάσεις για μια τελική λύση έξω από κάθε κατάχρηση και καταδικαστέα αθεϊστική πράξη».

Η αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία της και καταδίκασε τις πράξεις βίας εναντίον της Ορθόδοξης κοινότητας στην Πρεμετή, τονίζοντας ότι η παραβίαση του θεσμού της Εκκλησίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

"Η Αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί με ανησυχία και αγανάκτηση τα γεγονότα, μετά τις πράξεις βίας, όταν υπάλληλοι της υπηρεσίας εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων άσκησαν σωματική και ψυχολογική βία και αγριότητα εναντίον εκπροσώπων του ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή. Η αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί την πολυετή νομική διαμάχη μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των δημοτικών αρχών, που έκλεισε με μια αμφιλεγόμενη απόφαση δικαστηρίου υπέρ του Δήμου της πόλης" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται δε ότι, "οι ιερείς χτυπήθηκαν και πολλά αντικείμενα λατρείας απομακρύνθηκαν βίαια και αυτό θυμίζει τις πικρές αναμνήσεις του πολέμου κατά της θρησκείας, την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αυτή η πράξη δεν είναι μόνο μια εκτέλεση ρουτίνας μιας δικαστικής απόφασης, αλλά σαφώς αποδεικνύει ένα πνεύμα θρησκευτικού μίσους κατά της ορθόδοξης κοινότητας".

"Οι ενέργειες αυτές κατά της ορθόδοξης κοινότητας θα πρέπει να σταματήσουν, διότι μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη θρησκευτική αρμονία. Η αλβανική Ομάδα για Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι το πνεύμα της κατανόησης και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας είναι απαραίτητη και ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση" καταλήγει η ανακοίνωση.