Μια "Μήδεια" παιγμένη μόνον από άνδρες, με τον Γιώργο Κιμούλη στο βασικό ρόλο, σας προτείνουμε γι απόψε. Δεν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, αλλά στο αμφιθέατρο της Σίβηρης. Να πάτε από νωρίς, να κάνετε τη βουτιά σας στις κοντινές ακτές και, αφού απολαύσετε την παράσταση, επιστρέφετε -με προσοχή στο δρόμο- Θεσσαλονίκη. Αν, πάλι, δε θέλετε να μετακινηθείτε, στη Θεσσαλονίκη (θέατρο Κήπου) υπάρχει ο Caveman(φωτογραφία). Αναλυτικά, για σήμερα προτείνουμε: 


ΘΕΑΤΡΟ
  • Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, η τραγωδία του έρωτα που μετατρέπεται σε τρομερό και άγριο μίσος, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ. και πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, με τον Ιάσονα να αποφασίζει να την εγκαταλείψει για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας και την παρατημένη Μήδεια να τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιών τους, παρουσιάζεται, σήμερα, στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, από το Θέατρο Βασιλάκου, στις 9 το βράδυ, με ελάχιστη τιμή εισόδου στα 10 €. Πρωταγωνιστούν Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου.
  • Ο Caveman λατρεύει το καλοκαίρι και για 2 μήνες θα αφήσει την σπηλιά του για να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα. Στην Θεσσαλονίκη θα εμφανιστεί στο Θέατρο Κήπου την Τετάρτη 7/8/2013 και την Πέμπτη 8/8/2013 στις 21.30. Τον άνθρωπο των σπηλαίων ενσαρκώνει ο Ζήσης Ρούμπος, ο οποίος συστήθηκε στο ευρύ κοινό με την πολύ πετυχημένη εκπομπή του MEGA «Κάψε το σενάριο» και η αυθόρμητη υποκριτική του ικανότητα έκανε το Βλαδίμηρο Κυριακίδη να τον ξεχωρίσει και να του δώσει με εμπιστοσύνη τη σκυτάλη στο νέο Caveman, που συνεχίζει ακάθεκτος για έκτη χρονιά! 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Την ταινία "Η αυτοκρατορία του πάθους" (Ai No Borei, 110’, 1978) του Ναγκίσα Όσιμα (ίσως η πιο γνωστή του ταινία) παρουσιάζει, απόψε, το Ταινιόραμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν". Το ακραίο ερωτικό πάθος ενός 20χρονου φαντάρου και μιας 40χρονης νοικοκυράς, μητέρας και συζύγου, οδηγεί στη δολοφονία του συζύγου και στις τύψεις, σε μια κλασική ταινία δοσμένη με μια αγριάδα και παροξυσμό. Η ιστορία είναι αληθινή και συνέβη το1895 σε απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Προβολές: 21.00, 23.00

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Γυμνά και Μεγάλιθοι. Στο πέρασμα του χρόνου». O φωτογράφος και διευθυντής του κινηματογραφικού αρχείου της Νέας Υόρκης παρουσιάζει μια φωτογραφική έρευνα την οποία δουλεύει τα τελευταία 30 χρόνια. Η έκθεση παρουσιάζει σε παράλληλη αφήγηση δύο γνώριμα θέματα, το γυμνό και το τοπίο. Η έκθεση φιλοξενείται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ως τις 15 Αυγούστου 2013. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13:00 - 20:00  Τρίτη-Κυριακή: 8:00-20:00.
  • «Εικόνες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας «Φ», που φιλοξενείται στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο, ως τις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Η θεματολογία των φωτογραφιών επικεντρώθηκε στο «αστικό τοπίο» και περιλαμβάνει εικόνες από πόλεις τις Ελλάδας και του εξωτερικού, που ενσωματώνονται σε μια κοινή παρουσίαση, προσδιορίζοντας έτσι μια νέα πόλη, την πόλη της Ομάδας Φ. Η έκθεση αποτελείται από 183 φωτογραφίες 48 μελών της Φωτογραφικής Ομάδας «Φ». Κάθε μέλος της ομάδας παρουσίασε την προσωπική του άποψη για το θέμα μ’ ένα portfolio 3 - 4 φωτογραφιών. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. Τετ. 9:00-17:00, Τρ. Πεμ. Παρ. 9:00-21:00, Σαβ. 9:00-15:30, Κυρ. κλειστά.
  • Τo Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, διοργανώνει δυο περιοδικές εκθέσεις στο πλαίσιο τωντιμητικών εκδηλώσεων «Έτους Κ.Π. Καβάφη»: Παρουσιάζονται η έκθεση του εικαστικού Χ. Ι. Ξένου με τίτλο «Χρόνος και Τόπος. Είκοσι δύο ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, Δώδεκα εικόνες του Χ. Ι. Ξένου», αλλά και έκθεση εκδόσεων αφιερωμένων στον Κωνσταντίνο Καβάφη με τίτλο «Ποιήματα εν όλω».  Οι εκθέσεις, οι οποίες φιλοξενούνται στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου, θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου 2013.
  • Εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας  των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel με θέμα "Las Incantadas (Οι Μαγεμένες)", φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως τις 27 Σεπτεμβρίου.
  • 100 χρόνια συμπληρώνονται το 2013 από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη (1913-1990), και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζει αυτό το επετειακό έτος, με μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον ίδιο τον συλλέκτη. Η έκθεση «Η συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» θα φιλοξενείται ως τις 29 Δεκεμβρίου 2013, σε όλους τους ορόφους του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00.  
  • Την Έκθεση «1,2,3,b4», παρουσιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2013. Με την ευκαιρία της επερχόμενης 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο στην πόλη, η έκθεση «1,2,3,b4» έρχεται να συμπληρώσει και να λειτουργήσει ως προπομπός του προγράμματος της Μπιενάλε. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στις Μπιενάλε που προηγηθήκαν, στην πόλη, το 2007, το 2009, και το 2011, ενώ το λογοπαίγνιο b4 (ηχητικά μπι φορ, στα αγγλικά before=πριν) αναφέρεται στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα φιλοξενηθεί στην πόλη από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 σε διάφορους χώρους με πλήθος εκθέσεων και δράσεων. Ώρες λειτουργίας Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-21:00.
  •  Η Gallery Λόλα Νικολάου σας καλεί να παίξετε σε μία επιτοίχια art-monopoli. Στην τελευταία έκθεση του καλοκαιριού με τίτλο `Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνη` καλείστε να αποκτήσετε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!Η έκθεση αυτή είναι ένα νέο εικαστικό project των φοιτητών του εργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και βασίστηκε σε μια ιδέα του Γαβριήλ Φτελκόπουλου. Η έκθεση γίνεται παράλληλα και στη Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος στην Αθήνα. Τελευταία μέρα της η Πέμπτη 8 Αυγούστου. Ωρες λειτουργίας : Τρ, Πε: 12.00 -20.00