Maximou-Mansion1Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε στις 10 σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός με όλους τους υπουργούς και όσους γενικούς γραμματείς έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

 

Ήδη την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με πολλά στελέχη της κυβέρνησης και είχαν όλοι ειδοποιηθεί για τη σημερινή σύσκεψη. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς που έχουν ακόμη εκκρεμότητες, κυρίως στα θέματα των αλλαγών στο Δημόσιο, να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ στη σημερινή συνάντηση, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Ο Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ετοιμάζονται το προσεχές διάστημα να δώσουν μάχη σε δύο μέτωπα. Αφενός το έργο της δικομματικής κυβέρνησης θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας, αφετέρου η Αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει «θερμό» φθινόπωρο.

Διαθεσιμότητα και πλειστηριασμοί επί τάπητος

Στην κορυφή των κυβερνητικών υποχρεώσεων βρίσκεται η κατάρτιση της λίστας με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Τα 12.500 ονόματα δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να είναι έτοιμα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, και ως εκ τούτου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει ως την Παρασκευή την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα καταργούνται δομές και οργανικές θέσεις σε υπουργεία. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη έχει εικόνα για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο, κυρίως σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί τεχνολογικών ειδικοτήτων, καθώς και δημοτικοί αστυνομικοί.

Στη σημερινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναμένεται να εξετασθεί επίσης η πορεία των εσόδων, από την οποία θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε μεγάλο «αγκάθι» για τον κυβερνητικό συνασπισμό εξελίσσεται το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από το 2014, θέμα που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι αναζητείται η χρυσή τομή.