Λίγο οι καλοκαιρινές διακοπές που στερούν αιμοδότες, λίγο ο αποκλεισμός κατοίκων της πόλης λόγω του ιού του δυτικού Νείλου, οι μονάδες αίματος έχουν στερέψει.
Έτσι, οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ απευθύνουν έκκληση στους Θεσσαλονικείς να προσφέρουν αίμα, ζητώντας τους μάλιστα να παροτρύνουν και άλλους όπως μπορούν, με τηλεφωνικά μηνύματα, αφίσες, ανακοινώσεις, μέσα τοπικά ΜΜΕ και όπως αλλιώς μπορούν να προσέλθουν για να δώσουν αίμα.  


Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο, καθώς όπως προειδοποιούν οι αιματολόγοι, σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αίμα, θα υπάρξουν αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων, κάτι που θα σημάνει ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών. Σύμφωνα με τους γιατρούς στο κέντρο αίματος του ΑΧΕΠΑ, οι μονάδες αίματος έχουν λιγοστέψει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει ο μοριακός έλεγχος για το αίμα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΧΕΠΑ προς τους Συλλόγους Αιμοδοτών «Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη έρχεται πρώτη μεταξύ των δήμων που έχουν πληγεί από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών αφού οι κάτοικοι του α΄ δημοτικού διαμερίσματος (η μεγαλύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης), των δήμων Μενεμένης- Αμπελοκήπων, Κορδελιού- Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, έχουν κηρυχθεί πληγείσες. Αυτό σημαίνει ότι αιμοδότες οι οποίοι μένουν, δουλεύουν ή έχουν διανυκτερεύσει σε αυτές τις περιοχές δεν γίνονται δεκτοί για αιμοδοσία, προκειμένου να είναι ασφαλές το αίμα που διακινείται».

Τα αποθέματα σε αίμα είναι τραγικά μειωμένα, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ, και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να καλυφτούν οι επείγουσες ανάγκες παρά μόνον αν αναβάλλονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Όσοι δεν κατοικούν σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί πληγείσα και έχει περάσει το διάστημα των δύο μηνών από την προηγούμενή τους αιμοδοσία θα γίνουν δεκτοί.