Επίσκεψη Τζιτζικώστα και δημάρχων στην περιοχή το 2011

Να μεταμορφώσει το δυτικό παράλιο μέτωπο του νομού Θεσσαλονίκης, έχει για στόχο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων.


Το πρόγραμμα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 770.000 ευρώ και διάρκεια υλοποίησης τους 15 μήνες, βοηθά να γίνει καταγραφή και παρακολούθηση των χρήσεων γης στην περιοχή, να αναλυθούν, με ψηφιακά συστήματα, τα εδάφη της περιοχής που είναι ιδιαίτερα ρυπασμένα, να προτείνει έργα υποδομής, αλλά και τρόπους ενίσχυσης των εδαφών για να "σηκώσουν" τα έργα αυτά και να εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα αειφορίας.

Την υλοποίηση του έργου, για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού εκτός των δυτικών ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση του σώματος, στις 30 Ιουλίου 2013. Είναι πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας (γι αυτό και η συνεργασία με το πανεπιστήμιο των Σκοπίων) και αφορά στην αποκατάσταση και την υποστήριξη αναπτυξιακού σχεδιασμού υποβαθμισμένων περιοχών, όπως στο τμήμα που αφορά στην περιοχή που εκτείνεται από το ρέμα του Δενδροποτάμου στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μέχρι και τον κόλπο του Καλοχωρίου στο δήμο Δέλτα.

«Το δυτικό τμήμα του Θερμαϊκού κόλπου έχει υποστεί πολύ μεγάλη μόλυνση και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκατάσταση των εδαφών, προωθώντας παράλληλα ένα σχέδιο για την αξιοποίησή της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να συμβάλουμε στην αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε από τη Διαχειριστική Αρχή του Interreg, στους οποίους και παρουσιάσαμε την πρόταση πριν την υποβάλουμε, να προχωρήσει στην έγκρισή της, έτσι ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε για το θέμα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.