Σε κατάσταση πολύ υψηλής επικινδυνότητας (βαθμίδα 4) για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών έχουν κηρυχθεί, για σήμερα Παρασκευή (16-8-2013), τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας:

 

  • Όλη η Χαλκιδική (και το Άγιον Όρος)
  • Ο νομός Καβάλας (και η Θάσος)
  • Όλη τη Θράκη (και η Σαμοθράκη) με εξαίρεση την περιοχή του Δασαρχείου Σταυρούπολης (που είναι υψηλή – 3)

Σε κατάσταση υψηλής επικινδυνότητας (βαθμίδα 3) έχουν κηρυχθεί:

  • Ο νομός Θεσσαλονίκης
  • Ο νομός Σερρών με εξαίρεση την περιοχή του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου (που είναι μέση -2)
  • Ο νομός Δράμας με εξαίρεση την περιοχή του Δασαρχείου Νευροκοπίου (που είναι μέση -2)

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών είναι στη μέση κατηγορία (βαθμίδα 2).

xartis_epikindinotitas_20130816

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί δήμους και οι εθελοντικές Οργανώσεις να συνδράμουν το έργο της πρόληψης (βυτιοφόρα σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, αυξημένες περιπολίες, ενημερώσεις των επισκεπτών των περιαστικών δασών), αλλά και της αντιμετώπισης αν χρειαστεί.

Ιδιαίτερη μέριμνα ζητά να ληφθεί για την ενημέρωση απαγόρευσης καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών και ξερών χόρτων.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα δάση

Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, δεν επιτρέπεται από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή η διέλευση οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση των περιοχών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Το μέτρο θα ισχύει από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Οι περιορισμοί αυτοί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορούν να επεκταθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εν αναμονή βροχών από το απόγευμα

Πάντως, από το απόγευμα, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση, ενώ στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν βοριάδες εντάσεως μέχρι 7 μποφόρ.

Στην Αττική το θερμόμετρο θα δείξει από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 22 ως 34 βαθμούς.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και πιθανώς και στα υπόλοιπα ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στην Ήπειρο και στα υπόλοιπα ορεινά. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία στο ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος, αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 30 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές προγνώσεις

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: ασθενείς και το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 ως 34 βαθμούς Κελσίου.