«Τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι εθνική υπόθεση. Δεν χωρούν και δεν δικαιολογούνται συγκρούσεις». H δήλωση αυτή ανήκει στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπυλο, που μίλησε στο newsbomb.gr.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην προστασία των ευρημάτων, ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι αυτά θα μεταφερθούν σε ειδικές αποθήκες του υπουργείου, όπου ειδικοί συντηρητές και αρχαιολόγοι θα τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή «φιλοξενία». Μετά την ολοκλήρωση των έργων τα αρχαία θα μεταφερθούν στο «σπίτι» τους, όπου θα κατασκευαστεί ένα πρότυπο μουσείο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει, κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επισκέπτες του Μετρό θα μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν τις αρχαιότητες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως οι εργασίες του Μετρό δεν θα ανακόψουν την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών, τονίζοντας πως σκοπός του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί και να προαχθεί κάθε πτυχή του ελληνικού πολιτισμού.

«Ο πολιτισμός είναι το μεγάλο διαβατήριο για την Ελλάδα και γι αυτό πρέπει να τον αναδείξουμε. Όχι μόνο ως στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και ως αναπτυξιακό εργαλείο», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πρόσθεσε ότι η ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για την έξοδο από την κρίση.