Του ΝΙΚΟΥ ΝΥΦΟΥΔΗ*

Είμαστε αστεία χώρα τελικά. Ή και αρχικά μπορεί να ήμασταν και να μην το πήραμε χαμπάρι. Τι έφταιξε όμως που η πατρίδα τόσων πετυχημένων μεταναστών έφτασε σ' αυτό το σημείο, είναι ένα ερώτημα που θα απασχολήσει σίγουρα τον ιστορικό του μέλλοντος. Ας έρθουμε όμως στο σήμερα.

Είμαι σίγουρος πως τον χειμώνα που μας έρχεται θα μας απασχολήσει πολύ η υπόθεση της συσκότισης της Σαντορίνης. Γιατί αν δεν μας απασχολήσει σημαίνει πως κάτι βρωμάει. Πώς καταφέραμε και κάναμε διεθνώς ρεζίλι το καμάρι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας είναι απορίας άξιο!

Είναι άραγε άτοπο να μιλάει κανείς για την διοικητική αυτονομία της Σαντορίνης, της Μυκόνου, και της Κρήτης -που είναι πάντα επίκαιρο ζήτημα- και πόσων άλλων περιοχών της ελληνική γης; Διότι, αλήθεια, ας αναρωτηθούμε χωρίς συναισθηματισμούς: τι πραγματικά κερδίζει η Σαντορίνη, όταν διοικείται από το υδροκεφαλικό αθηνοκεντρικό κράτος. Σ’ αυτό όπου τα παιδιά των μπαμπάδων έχουν γίνει Υπουργοί και Υφυπουργοί και αδυνατούν να δώσουν λύση στα προβλήματά των περιοχών τους.

Μήπως δεν μπορούν να βρουν και αυτοί κάποιους αντίστοιχους να τους διοικήσουν; Γόνοι υπάρχουν πολλοί. Ή ακόμα περισσότερο, όταν η Σαντορίνη ως ένας από τους δέκα πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με ότι συνεπάγεται στη συνεισφορά της μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων.

Από την άλλη πλευρά αν εξετάσουμε το γεγονός ως μεμονωμένο περιστατικό, πόσο γελοίο είναι να στέλνεις δύο κυβερνητικά σου στελέχη να επιβλέψουν τη… συσκότιση; Αν μου βρείτε εσείς τη χρησιμότητα της παρουσίας τους, πέρα από το γεγονός ότι μας θεωρούν ιθαγενείς και ευελπιστούν πως θα δώσουμε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την ετοιμότητά του, και θα πούμε «μπράβο», δεν βρίσκω.

Για να μη μιλήσουμε για την ευθύνη της Υπουργού Τουρισμού που ως βασική… οικοδέσποινα της χώρας πρέπει να βεβαιωθεί πως οι φιλοξενούμενοί της θα περάσουν καλά. Και είμαι σίγουρος πως στη Σαντορίνη δεν πέρασαν.

Σαφώς βέβαια, ευθύνες υπάρχουν και στη δημοτική αρχή Θήρας, αν δεν επισήμανε εγκαίρως τον κίνδυνο. Ευθύνες έχει και η Περιφέρεια Κυκλάδων που δεν πίεσε προφανώς -αρκετά- για να έχει δοθεί λύση πολύ πριν το καλοκαίρι. Σε μια χώρα που διατείνεται πως είναι τουριστική υπερδύναμη, δεν νοείται στη ναυαρχίδα της βιομηχανίας να οργώνεις με άροτρο. Και αυτό συνέβαινε στη Σαντορίνη όπως και στην υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Σε μια χώρα όπου εκατοντάδες εκατομμύρια δαπανήθηκαν για Ολυμπιακούς Αγώνες και για υπερκοστολογημένα δημόσια έργα -από δρόμους μέχρι δημόσια κτίρια-, οι πραγματικές υποδομές αφέθηκαν στο έλεός τους. Χρόνια τώρα.

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν υπάρχει σχεδιασμός κανένας. Ακόμα και σήμερα, προφανώς. Για να μπορεί να ευαγγελίζεται μία κυβέρνηση και να αυτοχαρακτηρίζεται ως μεταρρυθμιστική, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο ξεπούλημα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και φτωχοποίηση του πληθυσμού. Για όσους θέλουν να αποτελέσουν μία ελληνική περίπτωση της κυβέρνησης Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία, που πήρε πολλά χρόνια για τους Βρετανούς να αντιληφθούν τη χρησιμότητά της, θα πρέπει να κάνουν δουλειά. Και ακόμα δεν κάνουν. Εκτός φυσικά από τα πολύ χαριτωμένα tweet του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μεταξύ αιφνιδιαστικών ελέγχων, υπογραφών και σχεδιασμού βρίσκει το χρόνο να γράψει κάτι έξυπνο και να μας φτιάξει τη μέρα. Επιτέλους, πιάστε δουλειά!

Αλλά πάλι, ποιος βεβαιώνει πως όλα αυτά δεν γίνονται με σκοπό την απαξίωση της κρατικής περιουσίας, των υποδομών και των υπηρεσιών ώστε αργά ή γρήγορα όλοι μας να πούμε «ας πάνε όλα στους ιδιώτες για να έχουμε μια σωστή υπηρεσία», όπως ακριβώς συμβαίνει στην καθαριότητα των δήμων. Τα ξενοδοχεία Ξενία, τα κάμπινγκ του ΕΟΤ, το αεροδρόμιο Ελληνικό -σε ποια άλλη χώρα κλείσανε αεροδρόμιο επειδή άνοιξε άλλο, πείτε μου-, τα λιμάνια, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τις παραλίες μας, τον ηλεκτρισμό, το νερό και η καθαριότητα είναι μερικά μόνο από αυτά που συμπληρώνουν τη λίστα στις διαπραγματεύσεις για ξεπούλημα. Για να πάρουμε τη δόση. Ωσάν άλλοι εξαρτημένοι.

Και ο νοών νοείτω...


* Ο κ. Νυφούδης είναι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη και δημιουργός του "The Life Goddess"