eyath_20130502_01.jpg

Την υποστήριξή του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και υπέρ της προοπτικής ενός μοντέλου διαδημοτικής διαχείρισης του νερού της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), σε

κλιμάκιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΜΚ), αποτελούμενο από τον πρόεδρό της Σίμο Δανιηλίδη και τους δημάρχους Θέρμης, Καλαμαριάς και Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θ. Παπαδόπουλο, Θ. Μπακογλίδη και Λ. Κυρίζογλου.

Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συμφώνησαν να αξιοποιηθεί - μεταξύ άλλων - και η τεχνογνωσία της ΕΔΕΥΑ (που εκπροσωπεί τις δημοτικές επιχειρήσεις νερού της χώρας, εκτός της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ) στην κατεύθυνση επεξεργασίας σχετικής τεκμηριωμένης πρότασης. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στη συζήτηση το μοντέλο της διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του Βόλου, που, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης, στηρίχθηκε σε παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο.

"Όμως και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και με τις ρυθμίσεις του Καλλικράτη ευνοούνται και, μάλιστα, ενθαρρύνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τέτοιες προσπάθειες που προωθούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού" σημείωσε.

"Είχαμε από καιρό καταθέσει την πρόταση για δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης νομού Θεσσαλονίκης, ως τη μόνη βιώσιμη, ρεαλιστική και εφικτή, με βάση και τους σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεδομένα, καθώς οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης διαψεύδονται παγκοσμίως και διαψεύστηκαν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ενδεικτικές περιπτώσεις του Παρισιού και του Βερολίνου" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΚ.