Κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Πρώτα ήταν η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς που συνταγογραφούσαν… αβέρτα κουβέρτα. Τώρα, ο ΕΟΠΥΥ ζητά να μην αναγράφουν στις συνταγές οι γιατροί το όνομα του φαρμάκου…

 

«Η εμμονική εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για τη μη αναγραφή από τους ιατρούς της συνιστώμενης θεραπείας των ασθενών τους είναι προϊόν απόλυτης ασχετοσύνης ή ιδιοτελούς σκοπιμότητας. Η αναγραφή του συνιστώμενου σκευάσματος ΔΕΝ επιβαρύνει οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί δε υποχρέωση και ευθύνη του ιατρού έναντι των ασθενών του», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΘ.   

Για τους γιατρούς «είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ίδιων των ασθενών να γνωρίζουν το προτεινόμενο φάρμακο από τον θεράποντα τους. Άλλωστε ο χορηγών το φάρμακο έχει την ευθύνη τυχόν παρενεργειών ή αλλεργικών αντιδράσεων που οφείλονται στα έκδοχα του και οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως τον ασθενή λαμβάνοντας υπ όψιν την ιδιοσυστασία του».   

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τον ΕΟΠΥΥ «να αποσύρει πάραυτα την επικίνδυνη εγκύκλιο και να σεβαστεί την ιατρική δεοντολογία» και προτείνει, για τον περιορισμό της πολυφαρμακίας και τη μείωση των δαπανών να «επιβάλλουν από αύριο το πρωί το ευρωπαϊκό αυτονόητο: καμία πώληση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις και φερετζέδες συμφερόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΘ (το οποίου πρόεδρος είναι ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δ. Τσάμης).