4F2Ο δήμος Νεάπολης -Συκεών ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για εκατοντάδες μαθητές του, καθώς επισκευάζει και χτίζει νέα σχολεία σε όλο το δήμο.

«Εμείς, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας απέναντι στους εκατοντάδες γονείς και μαθητές που μας εμπιστεύονται και απαιτούν μια χρήσιμη και αποτελεσματική δημοτική αρχή, και σήμερα είμαστε επιτέλους στην ευχάριστη θέση να λειτουργήσουμε ένα ακόμη υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, για το νέο 8ο δημοτικό σχολείο.

Συγκεκριμένα, στη συνοικία Εθνικής Αντίστασης της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, οι μαθητές θα φοιτήσουν στο νέο βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει το 8ο Δημοτικό Σχολείο, επί της οδού Καραϊσκάκη.

Το κτίριο, προϋπολογισμού κατασκευής 4.500.000 ευρώ θα αποσυμφορήσει το συγκρότημα όπου μέχρι σήμερα συστεγάζονταν τα 8ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία, στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά, βάζοντας παράλληλα τέλος στις υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η διοίκηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έκαναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν το χαμένο χρόνο εξαιτίας καθυστερήσεων από οργανισμούς, και με δικές τους ενέργειες και πιέσεις πέτυχαν τις συνδέσεις του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, καθώς και την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας. «Για μια ακόμη φορά δικαιωνόμαστε πλήρως για την κρίσιμη επιλογή που κάναμε το 1998, ως διοίκηση του τότε δήμου Συκεών, όταν εισηγηθήκαμε το χαρακτηρισμό, τη δέσμευση και την αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικοπέδων που περικλείονταν στην έκταση των 2.400 τ.μ. στην οποία κατασκευάστηκε το νέο σχολείο. Αν δεν είχαμε τότε την τολμηρή αυτή και υπεύθυνη στάση, δεν θα υπήρχε σήμερα η δυνατότητα η συνοικία της Εθνικής Αντίστασης να αποκτήσει το δικό της δημοτικό σχολείο. Και αυτή η θετική εξέλιξη εκθέτει εκ νέου την αντιπολίτευση, την τότε και τη σημερινή, που ενώ ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την παιδεία, τάσσεται, και τασσόταν, υπέρ των καταπατητών» συμπληρώνει ο κ. Δανιηλίδης.

Στο μεταξύ, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή της νέας πτέρυγας βαρέως τύπου στο 1ο Λύκειο Πεύκων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου. Περιλαμβάνει 4 αίθουσες διδασκαλίας και άλλους βοηθητικούς χώρους, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 650.000 ευρώ από κονδύλια του δήμου.

Εργασίες 1,5 εκατ. Ευρώ

Την ίδια ώρα, εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στα σχολικά συγκροτήματα και στις τέσσερις Δ.Ε. Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, τα συνεργεία καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η δημοτική αρχή, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα πολύ πριν ακουστεί ο πρώτος ήχος του σχολικού κουδουνιού στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Παρά τη δύσκολη εποχή και τα περιορισμένα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ο δήμος μας, καταβάλλοντας εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του, προχωρά αταλάντευτα στην υλοποίηση των προγραμματικών του δεσμεύσεων», επισημαίνει ο κ. Δανιηλίδης.

Στην τελική του φάση βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο εκτεταμένο πρόγραμμα εργολαβιών οικοδομικών εργασιών, συντηρήσεων, επισκευών, ανακατασκευών, μηχανολογικών και στεγανοποιητικών εργασιών και ελαιοχρωματισμού στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται σε 1.497.000 ευρώ και καλύπτεται από πόρους του δημοτικού ταμείου. Αναλυτικά, το κόστος των εργασιών ανά Δημοτική Ενότητα είναι:

* Μονώσεις και ανακαίνιση χρωματισμών σχολικών κτιρίων 400.000€

* Οικοδομικές συντηρήσεις σχολείων Δ.Ε. Νεάπολης 541.000€

* Οικοδομικές συντηρήσεις σχολείων Δ.Ε. Συκεών 310.000€

* Οικοδομικές συντηρήσεις σχολείων Δ.Ε. Πεύκων 198.000€

* Οικοδομικές συντηρήσεις σχολείων Δ.Ε. Αγ.Παύλου 48.000€

Εργαστήρια και αίθουσες πληροφορικής, φυσικής και χημείας

Έμφαση δίνετε επίσης και στην επίτευξη του διδακτικού στόχου για την εκμάθηση της χρήσης και των εφαρμογών των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ακόμη η διοίκηση του δήμου, εξοπλίζει όλα τα γυμνάσια και λύκεια με σύγχρονα Εργαστήρια Πληροφορικής. Οι εργασίες αφορούν αντικατάσταση 177 ηλεκτρονικών υπολογιστών και προμήθεια 76 νέων οθονών, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 79.500 ευρώ τα οποία καλύπτονται από κονδύλια της Σχολικής Επιτροπής του δήμου (και συμπεριλαμβάνονται στους παραπάνω προϋπολογισμούς). Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και για τη δημιουργία αιθουσών χημείας και φυσικής. Οι εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο 1ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης και ακολουθούν το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης και το 2ο Γυμνάσιο Συκεών. Και εδώ το κόστος των 180.000 ευρώ (60.000 ανά αίθουσα, που συμπεριλαμβάνεται στους παραπάνω υπολογισμούς) καλύπτεται από δημοτικούς πόρους. Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των σχολικών έργων που εκτελεί αυτή τη στιγμή ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανέρχεται σε 6.647.000 ευρώ.