Τελευταία ημέρα σήμερα, Τρίτη, της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί εν μέσω αντιδράσεων την ερχόμενη Δευτέρα στην Βουλή για ψήφιση.

 

Μέχρι και το πρωί, είχαν καταγραφεί 3.220 συμμετοχές φορέων και μεμονωμένων προσώπων στη δημόσια διαβούλευση για το κείμενο, το οποίο ελάχιστα αναμένεται να αλλάξει με βάση τα αποτελέσματά της.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι ενστάσεις στη δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση

Οι περισσότερες ενστάσεις, κατά τη δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση επί του ν/σ, προέρχονται από καθηγητές της Πληροφορικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ως μάθημα επιλογής που γίνεται πλέον, το μάθημα της Πληροφορικής εξαφανίζεται ουσιαστικά από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενστάσεις διατυπώνουν και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής για τη μείωση των ωρών γυμναστικής από δύο σε μία στη Β' Λυκείου.

Τα περισσότερα σχόλια -1.258 συνολικά- συγκέντρωσε το άρθρο 2 του νομοσχεδίου περί Διάρθρωσης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος για τους μαθητές της Α' Λυκείου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι μαθητές της Α' Λυκείου θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας, ενώ οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων κατεύθυνσης θα αυξάνονται προοδευτικά στη Β' και τη Γ' Λυκείου.

Επίσης, τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων μειώνονται από έξι σε τέσσερα, ενώ στον Βαθμό Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα συνυπολογίζεται η βαθμολογία του μαθητή και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Επιστολή 95 πανεπιστημιακών καθηγητών

«Αντιλαμβανόμαστε ότι σύμφωνα με τον αρχικό σας σχεδιασμό υποβαθμίζεται χαρακτηριστικά η διδασκαλία της Πληροφορικής ως γνωστικού αντικειμένου στο Γενικό Λύκειο, ενώ οι μαθητές που ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε Τμήματα Πληροφορικής και Τμήματα Πολυτεχνείου (όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ κλπ.) θα διδάσκονται και θα εξετάζονται πανελλαδικά στη Χημεία (!)» αναφέρεται σε επιστολή που υπογράφουν 95 πανεπιστημιακοί καθηγητές της Πληροφορικής προς τον υπουργό Παιδείας.

«Οι ρυθμίσεις αυτές μας βρίσκουν σαφώς αντίθετους και στη συνέχεια τεκμηριώνουμε τη θέση μας, ενώ καταθέτουμε και προτάσεις για τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο νέο Γενικό Λύκειο» αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

«Η εγκατάλειψη της διδασκαλίας μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο δεν συνάδει με την σύγχρονη τάση παγκόσμια για καλλιέργεια δεξιοτήτων υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ αποτελεί οπισθοδρόμηση σε εποχές όπου δεν ήταν κατανοητός ο ρόλος της Πληροφορικής (και των ψηφιακών τεχνολογιών γενικότερα) στην τεχνολογική ανάπτυξη μιας χώρας. Ακόμη, η προετοιμασία των μαθητών που επιλέγουν τεχνολογικού προσανατολισμού σπουδές (όπως σε Τμήματα Πληροφορικής, Πολυτεχνείου, κλπ.) στη Χημεία (!) αποτελεί παρανόηση του είδους της εκπαίδευσης που παρέχουν τα Τμήματα αυτά και των προαπαιτούμενων γνώσεων των μαθητών. Τέλος, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η σημαντική προσπάθεια να αξιοποιούνται οι ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλεία καινοτόμου διδασκαλίας όλων των μαθημάτων», αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

Με σειρά διατάξεων του νέου νομοσχεδίου έχουν αντιδράσει και οι αρμόδιες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας.