Λύση κοινής αποδοχής στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις Αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε, σήμερα, με
πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και μετά από συνεργασία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» Χρήστο Τσίτουρα.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Πολιτισμού και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας –Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Γ. Γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» Χρήστος Τσίτουρας, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ζέρβας και Ανδρέας Κουράκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του πουργείου Πολιτισμού.

Συμφωνήθηκε και το έργο του μετρό να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί και τα ευρήματα να προστατευθούν και να αναδειχθούν. Εξετάστηκε και έγινε καταρχήν αποδεκτή η νέα, τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου και διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ. 

Η νέα τροποποιημένη πρόταση και η μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «είναι αυτονόητο ότι για να προχωρήσει η διοικητική αυτή διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.