Στην αντεπίθεση πέρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για το θέμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Υπογραμμίζει πως δεν έχει αλλάξει θέση -όπως τον κατηγορεί ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου- και κάνει λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια». 


Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μπουτάρης επαναλαμβάνει την περσινή δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία, η ΔΕΘ, ως σοβαρή, οικονομική, εμπορική και επιχειρηματική διοργάνωση «δεν είναι το κατάλληλο βήμα για εξαγγελίες πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα, που τα τελευταία χρόνια το μόνο που έφεραν στην πόλη είναι εύλογες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και τα συνακόλουθα προβλήματα (πόλη αδιάβατη, σιδερόφρακτη και αστυνομοκρατούμενη), ανατρέποντας την καθημερινότητα και γονατίζοντας την επιχειρηματικότητα και την αγορά – δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα μιας εμπορικής Έκθεσης». 

Υπενθυμίζει, ακόμη, ότι έχει πει, από το 2011, ότι «η ΔΕΘ θα μπορούσε να εγκαινιάζεται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, χωρίς την παρουσία σύσσωμης της Κυβέρνησης». 

«Ωστόσο – όπως ανέφερα και πέρυσι, όταν η στάση της Κυβέρνησης άλλαξε και πήγε στο άλλο άκρο με άλλη μια ολιγόωρη επίσκεψη του Πρωθυπουργού – εφόσον ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να εγκαινιάσει την ΔΕΘ (και εξυπακούεται πως είναι ευπρόσδεκτος στην πόλη μας όποτε επιθυμήσει να έρθει),  τότε δεν πρέπει να έρχεται σαν τον κλέφτη. Ούτε εκείνου του πρέπει ούτε την πόλη τιμάει ούτε στην Αυτοδιοίκηση αξίζει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, καλό θα ήταν να απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς, δίνοντας έμφαση στον οικονομικό-εμπορικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. Και ειδικά φέτος, κατόπιν του πλήγματος που δέχθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις αρμοδιότητες που της αποστερήθηκαν ξαφνικά και τη συνεχή περικοπή πόρων, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να δει τους Δημάρχους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά την Αυτοδιοίκηση που βάλλεται από την ίδια την Κυβέρνησή του. 
Αυτή τη θέση διατύπωσα και πέρυσι και πρόπερσι», αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης, υποστηρίζει πως κάποιοι «επιμένουν να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά μου ή να αναπαράγουν μόνο τμήμα των δηλώσεών μου, προφανώς για να δημιουργήσουν στρεβλές εντυπώσεις. Κατανοώ, φυσικά, πως βρισκόμαστε σε γενικότερη προεκλογική περίοδο και αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια είναι αναμενόμενα, μολονότι δεν τιμούν εκείνους που τα υιοθετούν ούτε, βεβαίως, και τους πολίτες, οι οποίοι ούτε αμνήμονες είναι ούτε λοβοτομημένοι για να δέχονται άκριτα το καθετί που ακούν», καταλήγει η δήλωσή του.