ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ Αγόρασε σπίτι στη Θεσσαλονίκη

Τη βίλα Ζαρντινίδη, ένα εμβληματικό παλιό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης δίπλα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Ντεπό, φέρεται να αγόρασε, έναντι 2,5 εκ. ευρώ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

 

Το θέμα αποκάλυψε, χθες, η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα συμβόλαια για τη βίλα, στην οποία, στο παρελθόν φιλοξενήθηκαν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Τζιάνι Ανιέλι και άλλες γνωστές προσωπικότητες, υπογράφηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αγορά έγινε μέσω μιας νεοσύστατης εταιρείας με έδρα την Κύπρο.

Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, πριν την αγορά, ο Σαββίδης επισκέφθηκε τη βίλα, συνοδευόμενος από τη συνεργάτιδά του Εύα Καϊλή, είδε τα άλμπουμ φωτογραφιών της οικογένειας του Νίκου Ζαρντινίδη, ο οποίος υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο προδικτατορικά όσο και μετά τη δικτατορία και υπουργός Δημοσίων Εργων την περίοδο 1977-1980, αλλά δεν αποκάλυψε τι θα κάνει το κτίσμα.

Η οικογένεια ζητούσε 4,5 με 5 εκ. ευρώ, όμως οι διαπραγματευτές (το ρόλο αυτό ανέλαβε η γνωστή στους… ΠΑΟΚτσήδες Γκοντάρεβα) αποδείχτηκαν σκληροί και η τιμή “έπεσε”.

Το διατηρητέο κτίσθηκε το 1906 από την εβραϊκή οικογένεια του Μωρίς Μορπρούγκο, περιλαμβάνει και έναν μεγάλο περίβολο με δέντρα, μέσα στον οποίο υπάρχουν και άλλα κτίσματα και καλύπτει σχεδόν ένα τετράγωνο. Αγοράσθηκε το 1952 από την οικογένεια Ζαρντινίδη.

Ο Νίκος Ζαρντινίδης μπήκε στην πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής και η πολιτική του πορεία συνδέθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου θεωρούνταν πιστός φίλος και συνεργάτης. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε μερικούς πολύ στενούς και καλούς φίλους. Αποφεύγοντας τη δημοσιότητα, απολάμβανε τη φιλοξενία και την οικογενειακή ατμόσφαιρα στο αρχοντικό του Ν. Ζαρντινίδη, όπου ήταν ο χώρος των συναντήσεών του με τους λίγους φίλους του, κάθε φορά που επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ν. Ζαρντινίδης είχε την αντιπροσωπεία της μεγάλης ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT και στη βίλα έχει φιλοξενηθεί και ο τότε πανίσχυρος πρόεδρος της FIAT, o Τζιάνι Ανιέλι.

Το κόστος της αναπαλαίωσης-συντήρησης ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Η βίλα μετά και τον θάνατο του Νίκου Ζαρντινίδη το 2001 παραμένει ουσιαστικά ασυντήρητη, ενώ για ένα διάστημα στεγάσθηκε εδώ ένα ωδείο και επίσης στους κήπους του λειτούργησε ένα μπαρ-ρεστοράν.

Σχόλια