Την πλήρη αντίθεση της στην επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του προσωπικού του πανεπιστημίου εκφράζει σε σημερινή της απόφαση η Σύγκλητος του ΑΠΘ.

 

Η Σύγκλητος αποφάσισε:

1) Να βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο απρόοπτων εξελίξεων.

2) Να εκδώσει ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί στους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στα πολιτικά κόμματα, στα μέλη του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινοβουλίου, στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

3) Να ζητήσει από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να συζητήσει το θέμα στην επόμενο Σύνοδο στην Κέρκυρα, ώστε να προκύψει κοινή στάση όλων των πανεπιστημίων.

4) Να ζητηθεί από τον Υπουργό Παιδείας συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συγκλήτου, αποτελούμενη από τις πρυτανικές και κοσμητορικές αρχές.

5) Να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για την επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας του ΑΠΘ.

Στο ψήφισμα της Συγκλήτου, τονίζεται χαρακτηριστικά, πως «δεν μπορεί να αποδεχτεί κανένα μέτρο που υποβαθμίζει την ποιότητα του ακαδημαϊκού έργου, καταδικάζοντας τις επερχόμενες γενιές σε χαμηλότερου επιπέδου σπουδές».

Γίνεται, επίσης, λόγος για «ανορθολογικό τρόπο ανάπτυξης της δημόσιας διοίκησης» που «δε δικαιολογεί οριζόντια, σπασμωδικά και άδικα μέτρα αμφιβόλου ορθότητας και αποτελεσματικότητας, που όταν εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια, χωρίς όραμα Παιδείας, επιφέρουν συρρίκνωση και αδυναμία λειτουργίας».

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι τα κριτήρια αξιολόγησης του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων διαμορφώνονται, εκτός των άλλων, λαμβάνοντας υπόψη και το συνολικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των αντίστοιχων ακαδημαϊκών μονάδων, ενώ «η οριζόντια διαθεσιμότητα δεν αφήνει ανεπηρέαστες ούτε και πρότυπες υπηρεσίες, όπως ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, μέσω των εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων».

Ειδικά για το ΑΠΘ αναφέρεται πως εδώ και ένα εξάμηνο έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την αξιολόγηση του διοικητικού του προσωπικού κι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την κάλυψη των αναγκών του για 382 διοικητικούς υπαλλήλους, διαφόρων κατηγοριών. Στις ανάγκες αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί οι 130 θέσεις φυλάκων, καθώς και 204 θέσεις καθαριότητας, που απαιτούνται προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί το ΑΠΘ από τις αντίστοιχες εργολαβίες.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται πως «το ΑΠΘ δεν έχει σήμερα πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα» (κάτι που φαίνεται και από την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές, που είναι 1:100), την ώρα που το ίδρυμα «βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εσωτερικής αναδιάρθρωσης για τον εξορθολογισμό των διοικητικών του υπηρεσιών, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, έστω και με το ελλείπον προσωπικό».