Εντονότατη ανησυχία για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του προσωπικού των ΑΕΙ, εκφράζει με ψήφισμά της, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Όπως υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν διαθέτει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού «είναι εδώ και αρκετά χρόνια εξαιρετικά χαμηλός με οποιοδήποτε κριτήριο ή δείκτη, γεγονός που έχει επανειλημμένα επισημανθεί». Αντίθετα, σύμφωνα με τη σύγκλητο, «είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού του λόγω του διαρκώς αυξανόμενου φόρτου εργασίας, που οφείλεται αφενός στη διαρκή απομείωση του ανθρώπινου δυναμικού του (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις) χωρίς αναπλήρωσή του και αφετέρου στην πρόσφατη αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων φοιτητών και διδασκόντων». 

Μόνο την τελευταία τριετία ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ ο αριθμός των καθηγητών έχει αυξηθεί κατά 10% και των ενεργών φοιτητών σχεδόν κατά 20%. Επιπρόσθετα, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αύξησε τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιό Μακεδονίας κατά 20%. 

Η Σύγκλητος, δηλώνει ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Σωματείων των εργαζομένων του Πανεπιστημίου, όπως εκφράζονται στα σχετικά ψηφίσματα και τοποθετήσεις. Δηλώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε περαιτέρω δυσμενούς εξέλιξης.