Κάθετα αντίθετη με την άρση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, είναι η Ένωση Εργοληπτών Κατασκευαστών Δημοσίων Ιδιωτικών Έργων - Εργολάβων Οικοδομών Διαχειριστών και Εκμεταλλευτών Ακινήτων Ελλάδος.


Με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, εργολάβοι, εργολήπτες και κατασκευαστές ζητούν, όχι μόνον να μην παύσει το μέτρο που προστατεύει από πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία, αλλά να ληφθούν μέτρα υπέρ των δανειοληπτών, όπως η μείωση του ποσοστού των τόκων, η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου και  η καθιέρωση μεγάλων περιόδων χάριτος.

Τα μέλη της Ένωσης προειδοποιούν πως αν αρχίσουν πλειστηριασμοί για ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία, «χιλιάδες νοικοκυριά που πήραν από τις τράπεζες δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας, που αποτελεί ένα μεγάλο όνειρο για κάθε Έλληνα πολίτη, θα βρεθούν στον δρόμο αφού λόγω της δραματικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων, των απολύσεων από την εργασία τους και των υψηλών επιτοκίων που υπάρχουν, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει, αφού δεν έχουν την οικονομική ικανότητα που είχαν κατά την ημερομηνία σύναψης του δανείου».

Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι για τη μη αποπληρωμή των δανείων που έγιναν «υπό άλλες οικονομικές συνθήκες», δεν θα πρέπει να καταλογιστεί ακέραια την ευθύνη στον δανειολήπτη «αλλά και στο ίδιο το κράτος που δεν τον προστάτεψε από τις σειρήνες των τραπεζών που με κάθε τρόπο τον παρέσυραν στη δανειοδότηση». 

Κατασκευαστές και εργολάβοι υπογραμμίζουν ότι, ακόμη και στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης, ο κόσμος αποφεύγει να επενδύσει σε ακίνητα, με τραγικά αποτελέσματα για τον κλάδο της οικοδομής. Προτείνουν, «οι εκβιασμοί της Τρόικα για την λήψη ενός τέτοιου μέτρου» να μην περάσουν γιατί «προκαλούν την αγανάκτηση και κοινωνικές αναταραχές που με κάθε τρόπο θα πρέπει να αποφευχθούν».