Έκκληση για επανεξέταση της αναβάθμισης του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, πράγμα που επανειλημμένα κατά το παρελθόν έχει ζητήσει από τις εκάστοτε διοικήσεις, απευθύνει το επιστημονικό προσωπικό του ΚεΔΑΚ. 


Η έκκληση του προσωπικού έρχεται μετά τη διαπίστωση των εργαζομένων ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προωθεί το πρόγραμμα κινητικότητας των υπαλλήλων του Κέντρου. 

Οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «μεθόδευση της διαθεσιμότητας όλου του επιστημονικού δυναμικού» και «καρατόμηση» του φορέα. Υπογραμμίζουν το σημαντικό έργο του Κέντρου σε όλη την Αθωνική χερσόνησο, εδώ και 32 έτη, «με περισσότερα από 2600 έργα αποκατάστασης, αναστήλωσης, υποδομών, προσθηκών, νέων κτιρίων, λιμενικών έργων, ειδικών έργων κ.ά.».

«Είναι προφανές ότι η αιφνιδιαστική διαθεσιμότητα των 20 υπαλλήλων του ΚεΔΑΚ, (…) είναι απαράδεκτη και προσβλητική», τονίζουν, ενώ τη χαρακτηρίζουν και επιζήμια για τους αγιορείτικους θεσμούς που συμμετέχουν - κατά νόμο - από συστάσεως του ΚεΔΑΚ στη διοίκησή του, -για τα αγιορείτικα μνημεία λόγω των εξειδικευμένων μελετών και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για το εποπτεύον Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, που «αντί να ενισχύσει- διαταράσσει τη λειτουργία του ουσιαστικότερου φορέα που διαθέτει, με πιθανό σκοπό να «αφομοιώσει» τις αρμοδιότητές του», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση!

Υπογραμμίζουν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης στα πρόσφατα εγκαίνια του «Χώρου Τεκμηρίωσης Έργου ΚεΔΑΚ», για την προοπτική ενίσχυσης και αναβάθμισής του Κέντρου, δεν συνάδουν με την επιχειρούμενη σήμερα κατάργησή του.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ανοικτοί σε αξιολογήσεις  και υπογραμμίζουν ότι «αν η Ελληνική Κυβέρνηση ειλικρινά ενδιαφέρεται για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο της Πολιτείας στο Άγιον Όρος, (…) να αναβαθμίσει το ΚεΔΑΚ ξεκινώντας από την ενίσχυση της στελέχωσης του».