Τη λειτουργία των καταστημάτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για συνολικά 42 Κυριακές το χρόνο (35+7 που ορίζει ο σχετικός νόμος), προτείνει στις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους η Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης, αντί για 52 (45+7) που επιθυμούσε αρχικά.

 

Οι δέκα Κυριακές για τις οποίες ενδέχεται να υπάρξει εξαίρεση είναι οι Κυριακές μετά από Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα, Πάσχα, πριν την Καθαρά Δευτέρα και του Αγίου Πνεύματος, καθώς και οι Κυριακές του Αυγούστου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η πρόθεση αυτή της Περιφέρειας, έγινε γνωστή κατά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιζικώστας με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά και τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρο της ΟΒΣΘ, Γ. Παπαργύρη(φωτογραφία).

Ο κ. Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από διαβουλεύσεις που θα υπάρξουν με τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων, τους δημάρχους και τις καταναλωτικές οργανώσεις. Στόχος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό (city brake). Ο κ. Τζιτζικώστας, είπε ότι η Θεσσαλονίκη έχει προσελκύσει ήδη μεγάλο αριθμών τουριστών από τις γειτονικές χώρες και πως η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς θα επιφέρει μεγάλα οφέλη για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, μέσα από ένα τουριστικό «πακέτο» προβολής της πόλης.

Παράλληλα, απεύθυνε πρόσκληση στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει δοκιμαστικά τα καταστήματα τις δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. «Κυρίαρχο μέλημά μας αποτελεί να επανατοποθετήσουμε σε νέες, υγιείς βάσεις την οικονομία μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας», τόνισε περιφερειάρχης, καλώντας τη ΓΣΕΒΕΕ να συμμετάσχει ενεργά στη διαβούλευση για το θέμα των Κυριακών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται, πως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας που αντιδρά στον νέο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, έχει ήδη εξαγγείλει πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Σεπτεμβρίου.

Πλήρως αντίθετη η ΓΣΕΒΕΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), τόνισε ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, η συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας, το ολιγοπώλιο και η περαιτέρω εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη μας αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε, από έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η πλειοψηφία των εμπόρων τους οποίους αφορά το μέτρο αντιτίθενται συντριπτικά, σε ποσοστό 78,4%, όπως έδειξε έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ τον Ιανουάριο του 2013. Όσον αφορά την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και ο τζίρος των επιχειρήσεων διαρκώς μειώνεται, είναι προφανές ότι καμία θετική προοπτική δεν δημιουργείται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντιθέτως, θα σημειωθεί μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα υπάρξουν περισσότερα λουκέτα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας», υπογράμμισε ο κ. Καβαθάς. «Η ρύθμιση αυτή θα ευνοήσει ενδεχόμενα μόνο τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, δημιουργώντας πλήγμα στις μικρές επιχειρήσεις και ολιγοπωλιακό καθεστώς στην αγορά», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Καβαθάς έκανε λόγο για την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά υπόψη οι τοπικές ανάγκες της αγοράς και να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού η ενδεχόμενη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «θα έχει δυσανάλογο κόστος σε σχέση με το όφελος».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) Γιάννης Παπαργύρης εστίασε, κυρίως, στην κοινωνική διάσταση του ζητήματος. «Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ζητούμενο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ρευστότητα στην αγορά και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανάγκες των καταστηματαρχών και των εργαζομένων. Η αγορά καθορίζει από μόνη της τις ανάγκες της. Θα είναι εξοντωτικό για τους μικρούς επαγγελματίες να ανοίξουν τις Κυριακές», τόνισε ο κ. Παπαργύρης και σημείωσε ότι η αγορά έχει ήδη ρυθμίσει τις ανάγκες της σύμφωνα με τις συνήθειες των καταναλωτών.