Χιλιάδες λάθη έχουν εντοπισθεί στα στοιχεία των τόκων καταθέσεων που έχει αναρτήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Taxisnet η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο προσθέτων επιβαρύνσεων για όσους φορολογουμένους εμπιστευθούν τα αναγραφόμενα στο ηλεκτρονικό E1 και δεν τα επαληθεύσουν με τις βεβαιώσεις που έχουν λάβει από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος του δ.σ. της Ένωσης Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Τύρης, που μίλησε στη ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, έκανε λόγο για «αλαλούμ». Υπογράμμισε πως οι διορθώσεις στα ποσά, που θα γίνουν από τις τράπεζες, χρειάζονται είκοσι ημέρες για να «περάσουν» στο σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι «οδηγούμαστε, ουσιαστικά, σε σιωπηλή παράταση της υποβολής των δηλώσεων, αφού ό,τι συνέβη, δε συνέβη με ευθύνη του φορολογούμενου».

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, έληγε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για όσους το ΑΦΜ λήγει σε ένα και δύο. Τελικά, αργά το βράδυ, δόθηκε παράταση ως την Παρασκευή 26 Ιουλίου για τα δύο αυτά ψηφία και όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και νέες παρατάσεις.

Και πώς να γινόταν διαφορετικά, όταν αρκετοί φορολογούμενοι, που μπήκαν, σήμερα, στο σύστημα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους διαπίστωσαν τα λάθη και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ο κ. Τύρης πρότεινε να αποθηκεύουν και να μην υποβάλουν τις δηλώσεις τους, έως ότου βρεθεί λύση.

Συγκεκριμένη περίπτωση... τρέλας, αυτή γυναίκας φορολογούμενης που ζήτησε και πήρε νέο κλειδάριθμο, από την εφορία, αλλά όταν τον ενεργοποίησε στο γραφείο του λογιστή της διαπίστωσε ότι ο κλειδάριθμος κι ο ΑΦΜ αντιστοιχούσαν σε... έναν άνδρα! Ο λογιστής τηλεφώνησε στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και, μετά την πρώτη άρνηση ("αδύνατον! Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό που μας λέτε"), ήρθε η αναγκαστική παραδοχή ("α, έτσι είναι... Κοίτα... Κοίτα...") και η διαβεβαίωση ("θα σας τηλεφωνήσουμε να σας πούμε τι θα κάνετε")!

Χθες, επίσης, για πολλοστή φορά, φορολογούμενη επικοινώνησε με το ταμείο της για να πάρει βεβαίωση ως άνεργη. "Τι βιάζεσαι; Θα... δοθεί παράταση", ήταν η πρωινή απάντηση του υπαλλήλου, ο οποίος... επιβεβαιώθηκε ως το βράδυ.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν στις τράπεζες για να πάρουν βεβαίωση καταθέσεων και... σκόνταψαν στην άρνηση των τραπεζικών υπαλλήλων. Στην περίπτωση που οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν βεβαιώσεις καταθέσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Φοροτεχνικών επισημαίνει πως πρέπει να επιμένουν, αφού πρόκειται για υποχρέωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τέλος, χαρακτήρισε το διαδικτυακό σύστημα υποβολής δηλώσεων «ένα από τα χειρότερα που υπάρχει στην Ευρώπη», αφού κολλά συχνά, με αποτέλεσμα, όποιος δεν προλάβει να αποθηκεύσει τα δεδομένα, να υποβάλει, τελικά, άδεια δήλωση εισοδήματος, αφού «το σύστημα τα σβήνει όλα»!