xatziioannou giorgosΕιδικοί αισθητήρες ενσωματωμένες με τις τηλεφωνικές συσκευές I PHONE, που θ ανιχνεύουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στους εσωτερικούς χώρους με σκοπό την ανανέωση του αέρα σ αυτούς, είναι μία από τις καινοτόμες εφαρμογές που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στον επόμενο  χρόνο.

Ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή την καινοτομία είναι ο καθηγητής Γ. Χατζηιωάννου, επικεφαλής του Εργαστηρίου LCPO, CNRS, στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα εργαστήριο που έχει υποστηριχθεί με σοβαρή οικονομική ενίσχυση για έρευνα τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Από τη Θάσο, στην IBM

«Έφυγα από την Ελλάδα τελειώνοντας το Χημικό στο ΑΠΘ, σε δύσκολη εποχή το 1975. Βρήκα μια υποτροφία στη Γαλλία πάνω στην τεχνολογία των πολυμερών που χρησιμοποιούσαν τότε εταιρείες καλλυντικών και την πήρα», εξιστορεί. Και παραδέχεται πως η… νιότη του έδειχνε ότι θα γινόταν άλλος: 

«Εγώ ήθελα να σπουδάσω οινολογία αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για κάτι τέτοιο. Ως φοιτητής θυμάμαι δούλευα στην ΦΙΞ για να υποστηρίξω τις σπουδές μου. Μετά στις αρχές της δεκαετίας του 80 βρέθηκα στις ΗΠΑ στην ΙΒΜ. Τότε ξεκίνησα ν ασχολούμαι με τον τομέα αποθήκευσης πληροφοριών. Μικραίναμε το χώρο και την πυκνότητα αποθήκευσης ανά μονάδα επιφάνειας. Μετά από κάποιο διάστημα όμως επιθυμούσα να συνεχίσω την έρευνα σε ακαδημαϊκό επίπεδο».

Τότε ήταν που άρχισαν να πέφτουν βροχή οι προτάσεις, όπως θυμάται: «Οι προτάσεις από το Κορνέλ , το Στάνφορντ , το ΜΙΤ έρχονταν συνεχώς γιατί το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμουν ήταν θέμα αιχμής τότε, αλλά κάθε φορά η εταιρεία ανέβαζε το μισθό μου. Τελικά έφυγα για τη Γαλλία και μπήκα στο χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας . Τώρα, δηλαδή σε πέντε περίπου χρόνια από σήμερα θα μπορούμε να δημιουργήσουμε οργανικά ηλεκτρονικά (κυκλώματα ενέργειας) με πιο φθηνές πιο εύκαμπτες πρώτες ύλες από ανακυκλώσιμα υλικά κι αυτό είναι ιδιαίτερα σηματνικό σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξοικονόμηση πρώτων υλών».

Πιο… καθαρά δωμάτια μέσω i phone

Ο κ Χατζηϊωάννου και η ομάδα του σε συνεργασίας με μια start up επιχείρηση στην Καλιφόρνια δημιούργησαν αισθητήρες που θα ενσωματωθούν στα I Phone μεταφέροντας χρήσιμες πληροφορίες. Μία από αυτές είναι η ανίχνευση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενός εσωτερικού χώρου.

Στόχος των ερευνητών είναι να κάνουν πράξη τη σύνδεση των προσωπικών πληροφοριών του κάθε ατόμου που βρίσκονται στον κυβερνοχώρο (cloud) με απτές συσκευές. Κάπως έτσι για παράδειγμα θα μπορούν να μεταφερθούν ιατρικά δεδομένα του ασθενούς (πίεση , επίπεδα σακχάρου στο αίμα) στον υπολογιστή του προσωπικού του γιατρού, ο οποίος θα παρακολουθεί και θα επεμβαίνει ανάλογα.

Από τη Θάσο όπου έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια μέχρι σήμερα που έχει φθάσει την κορυφή της διεθνούς επιστημονικής του καριέρας , ο Γ Χατζηϊωάννου, συνεχίζει να πιστεύει στο πολύ δυνατό έμψυχο δυναμικό που διαθέτουμε αλλά και στην υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση που παρέχεται στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα.