stournaras_daiselmplount_20130708_01.jpg

Στην πολυαναμενόμενη «πολιτική συμφωνία» για την έγκριση της επόμενης δόσης και την τμηματική -όπως όλα έδειχναν- καταβολή της κατέληξε το Eurogroup.

Μέχρι τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα λάβει 6,8 δισ. ευρώ, (και όχι τα 8,1 δισ. ευρώ) λόγω κωλύματος της Γερμανίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί είναι μέχρι τις 19 Ιουλίου να προχωρήσει η κινητικότητα στο δημόσιο και ο νέος κώδικας φορολογίας.

Η πρώτη υποδόση, όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (στη φωτογραφία με τν υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα), θα είναι συνολικά 4 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ) και δεν θα εκταμιευθεί νωρίτερα από το τέλος Ιουλίου.

Η επόμενη υποδόση θα είναι ακόμη μικρότερη, 1 δισ. ευρώ, (500 εκατομμύρια ευρώ από τον EFSF και 500 εκατ. ευρώ από επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών), και θα καταβληθεί τον Οκτώβριο υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι η Αθήνα θα έχει εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά το μέρος της δόσης, 1,8 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο ΔΝΤ, το Ταμείο θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου.

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έσπευσε να σημειώσει ότι η τμηματική αυτή καταβολή δεν θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΔΝΤ στο τέλος Ιουλίου για την εκταμίευση της δικής του συνεισφοράς στη δόση.