Υπέρ της κατεδάφισης όλων των αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους, τάχτηκε ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός. 


Κατά την διάρκεια συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ο κ. Ορφανός κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠ.Ε.Κ.Α.) να επιδείξει αποφασιστικότητα στο ζήτημα της παράνομης ανέγερσης κτισμάτων σε προστατευόμενες περιοχές. 

«Επειδή δικαίως και σωστά έχετε αποκλείσει κάποιους χώρους, είτε είναι δασικές εκτάσεις είτε είναι παραλίες, θα μπορέσετε να αποκτήστε  την ανάλογη αξιοπιστία αν ξεκινήσετε να γκρεμίζετε με την εφαρμογή του νόμου. Πρέπει λοιπόν να δείξουμε ότι το θέλουμε, θα το κάνουμε και θα κατεδαφίσουμε», τόνισε ο κ. Ορφανός. 

Όσον αφορά το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που πρέπει να καταβάλλουν όσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα τους, ο κ. Ορφανός επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής κλιμακωτού συντελεστή. Για αυθαίρετα προ του 1983 να ισχύει το προτεινόμενο 15%. Για αυθαίρετα από το 1983 ως το 1993 να είναι 45%-50%, από το 1993 ως το 2003 75% και από το 2003 και μετά το 100%, όπως προβλέπεται, υπογράμμισε ενώ τάχτηκε και υπέρ της διατήρησης των τιμών ζώνης σε όλη τη διάρκεια ισχύος του νόμου. 

Δηλαδή «μια διατύπωση η οποία θα λέει ότι στο 18μηνο ισχύουν οι τιμές ζώνης που ισχύουν την  ημερομηνία δημοσίευσης  του νόμου, θα συνέβαλλε στην καλλιέργεια κλίματος ισοτιμίας απέναντι στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Ορφανός. 

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Ορφανός, ακόμη και πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική σε επίπεδο κεντρικής σκηνής, είχε δραστηριοποιηθεί (και παραμένει) στον κλάδο της οικοδομής.