prasino_mpalkoni_01.jpg

Της ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΜΑΝΝΟΥΕΛΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, η ηλιοφάνεια και η ζέστη δίνουν ξανά δυναμικά το παρόν. Τα μπαλκόνια αποτελούν για τους περισσότερους, ιδιαίτερα για όσους μένουν στο περιβάλλον της πόλης, οάσεις χαλάρωσης, δροσιάς και ξεκούρασης ειδικότερα τις απογευματινές ώρες που ο ήλιος «πέφτει».

Και με τα φυτά; Τι γίνεται με τους ζωντανούς αυτούς οργανισμούς που παραμένουν όλο το εικοσιτετράωρο κάτω από τον καυτό ήλιο και τη ζέστη ομορφαίνοντας τις μικρές μας αυτές οάσεις; Γιατί πολλές φορές με τους πρώτους καύσωνες τα βλέπουμε να ρίχνουν φύλλα και άνθη , να κιτρινίζουν, να δείχνουν «λιποθυμισμένα» ή και να μαραίνονται;

Για να μην έρθουμε στη δυσάρεστη θέση να χάσουμε τα φυτά μας, ειδικά όταν το μπαλκόνι μας δεν είναι σκιερό και εκτίθεται πολλές ώρες στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, θα πρέπει να γνωρίζουμε αρχικά πριν την εγκατάστασή τους ποια φυτά είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες και κατάλληλα για φύτευση υπό τον ήλιο.

Μία κλασική επιλογή είναι τα γεράνια. Είναι ανθεκτικά στον ήλιο και τα συναντούμε σε πολλά χρώματα ώστε να διακοσμήσουμε τις ζαρντινιέρες μας για όλο το καλοκαίρι.

Άλλο ένα παραδοσιακό ελληνικό φυτό που προσφέρει απλόχερα τα πυκνά του   άνθη υπομένοντας τον ήλιο του καλοκαιριού είναι η πανέμορφη μπουκαμβίλια.

Ένα ακόμα λουλούδι που μπορεί άνετα να διακοσμήσει τις ζαρντινιέρες μας  είναι ο πανέμορφος κατιφές. Θα κρατίσει το έντονο χρώμα και τη ζωντάνια του όλο το καλοκαίρι.

Η αριστοκρατική ελιά. Ένα φυτό που δεν πρέπει να λείψει από το ελληνικό μπαλκόνι. Κλαδεμένη σε στυλ μπονζάι ταιριάζει απόλυτα σε κάθε μοντέρνο χώρο και  με το αυθεντικό της στυλ ομορφαίνει τα πιο κλασικά μπαλκόνια. Η θετική της ενέργεια θα πλημμυρίσει κάθε σπιτι.

Επίσης η αναριχόμενη τριανταφυλλιά είναι ακόμη ένα πανέμορφο, κλασικό φυτό, ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες που ομοφαίνει απλόχερα τα μπαλκόνια μας.

Το ριχόσπερμα είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι. Αναπτύσσεται γρήγορα, έχει λεπτό, υπέροχο άρωμα και δεν έχει πολλές απαιτήσεις.

Άλλο ένα πανέμορφο φυτό που δίνει άνθη όλο το καλοκαίρι και είναι κατάλληλο για φύτευση υπο τον ήλιο, είναι το γνωστές πετούνιες.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει ατελείωτες ώρες κατω από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν το μπαλκόνι σας το χτυπάει ο ήλιος κατά πρόσωπο για πάνω από  3-4 συνεχόμενες ώρες ημερισίως, καλό θα ήταν για τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού να χρησιμοποιήσετε δίχτυ σκίασης και να καλύπτετε τα φυτά σας τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να τους παρέχετε άφθονο νερό, με καθημερινά ποτίσματα τα οποία δεν πρέπει να παραμελείτε διότι τα φυτά έχουν μεγαλύτερες υδατικές απαιτήσεις τις ζεστές αυτές ημέρες. Υπο τον ήλιο η εξάτμιση του νερού είναι έντονη με αποτέλεσμα το εδαφικό τους υπόστρωμα (χώμα) να «στεγνώνει» ταχύτατα.


*Η Μαριάνθη Μαννουέλα Παπαδημητρίου είναι Γεωπόνος φυτικής παραγωγής, MSc Aειφορική διαχείριση υδατικού περιβάλλοντος