Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από τη Δευτέρα 15 έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, αποφάσισε η έκτακτη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που διεξήχθη το μεσημέρι σε τεταμένο κλίμα. 

Στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι έθεσαν στη διάθεση του συμβουλίου της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεών τους. Ακόμη, πολλοί δήμαρχοι δήλωσαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ομαδική παραίτηση για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. 

Κι ενώ ακόμα και δήμαρχοι που είναι ενεργά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν με σκληρό τρόπο εναντίον των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτήρισαν υπεύθυνα για την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, διαχώρισαν τη θέση τους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε αντίθετος τις παραιτήσεις δημάρχων, σημειώνοντας ότι δεν θα φύγει από το «καράβι». «Η παραίτηση δεν είναι λύση. Ο πατέρας μου ήταν καπετάνιος. Μου έλεγε ότι δεν εγκαταλείπει το καράβι. Βυθίζεται μαζί του», τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε την πρόταση για απόσυρση των επίμαχων άρθρων του πολυνομοσχεδίου και τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, ώστε να μιλήσουν οι πολίτες. «Έτσι θα βγούμε από το φαύλο κύκλο είτε να κλείνουν οι δήμοι είτε να τελούν υπό κατάληψη», πρόσθεσε.

Αντίθετος με τις παραιτήσεις εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, δυο μέρες πριν, στη Θεσσαλονίκη, μιλούσε για... διοίκηση Πρωτοδικείου στους δήμους. Αυτήν τη φορά είπε πως η παραίτηση είναι έκφραση ενός θυμού. 

«Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Είναι ύποπτη τη στάση της κυβέρνησης. Πρώτα καταργεί την ΕΡΤ και μετά καταργεί τη δημοτική αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες». Ακόμη, ο κ. Μπουτάρης, διαφώνησε με το να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι πολλές μέρες, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με την καθαριότητα.

Οι αιρετοί αποφάσισαν ακόμη πως όσο οι δήμοι θα παραμένουν κλειστοί να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα της γενικής απεργίας