Έκτακτο περιστατικό διαρροής υδροχλωρικού οξέως, σε εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, το οποίο αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας, 3 Ιουνίου κι έγινε γνωστό χθες, μετά από ερώτηση δύο βουλευτών του ΚΚΕ, στη Βουλή. 


Σύμφωνα με τα έγγραφα του τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για το περιστατικό ενημερώθηκε, εγκαίρως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μάλιστα, όταν υπάλληλοι του τμήματος έκαναν αυτοψία, διαπίστωσαν ότι είχε σημειωθεί διαρροή υδροχλωρικού οξέως από πλαστική δεξαμενή, το υγρό έπεφτε σε ειδικό αυλάκι απορροής και οι Πυροσβέστες είχαν καλύψει το αυλάκι που είχε σχηματιστεί με χώμα. Στη συνέχεια έγινε μετάγγιση του υγρού σε άλλες δεξαμενές και σύμφωνα με τους ειδικούς της υπηρεσίας δεν υπήρξε κίνδυνος για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αφού η ουσία είναι διασπώμενη.

Όσο για το εργοστάσιο, αυτό από εργοστάσιο αποθήκευσης χημικών προϊόντων, πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο logistics, όμως προς το παρόν υπόκειται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία και αποκατάστασης. Οι υπηρεσίες της ΠΚΜ ειδοποίησαν τη διαχειρίστρια εταιρία να μεριμνήσει για την σωστή φύλαξη και, όπως υπογραμμίζεται στα σχετικά έγγραφα που στάλθηκαν στο υπουργείο ΠΕΚΑ και κατατέθηυκαν στη Βουλή, θα γίνει νέα αυτοψία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που κατήγγειλαν το συμβάν, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας στο εν λόγω εργοστάσιο, να διαπιστωθούν οι τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον και να αποδοθούν οι ευθύνες στους ιδιοκτήτες του εργοστασίου.