draxmi_01_thumb[1]

Υπάρχει τρόπος να επιστρέψει μία χώρα της Ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα χωρίς να προκληθεί υποστηρίζει με άρθρο του στην Wall Street Journal, ο καθηγητής Οικονομικών σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας Ross McLeod.


Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει διάχυτη η άποψη πως μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα την φυγή κεφαλαίων και οικονομικό χάος.

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα χωρίς να προκληθεί «κόλαση» με την προϋπόθεση ότι θα το κάνει σωστά.

Όπως εξηγεί, σε αυτό το σενάριο, η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοίνωνε ότι είναι πρόθυμη να αγοράσει ευρώ από τις τοπικές τράπεζες, το Δημόσιο και οποιονδήποτε άλλο, χρησιμοποιώντας νέες δραχμές για πληρωμή. Αυτές οι συναλλαγές θα γίνονταν κατά τη διάρκεια μίας συγκεκριμένης μεταβατικής περιόδου και θα ήταν εθελοντικές, υποστηρίζει ο McLeod.

Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα εξηγεί ότι δε θα έλυνε όλα τα προβλήματα της Ελλάδας που αποτελούν αποτέλεσμα ετών ανεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής και ανεπαρκούς ελέγχου των τραπεζών.

Αλλά τονίζει ότι είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι και η έξοδος από το ευρώ δε θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την Ελλάδα.