Τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων, αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Γιάννης  Βρούτσης.

Αποφασίστηκε όμως η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα και Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις).

Σύμφωνα εξάλλου, με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ).

Όσο για τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017.

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, συζητήθηκε το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 και αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων που προβλεπόταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.